2024. május 4. - Mónika, Flórián

A jövő év még nehezebb lesz

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc újra átverte az országot, mert a kormány által benyújtott adótörvények nem csökkentik érdemben az adóterheket, így jövőre még nehezebb lesz a családoknak - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfői budapesti sajtótájé
2008. szeptember 22. hétfő 11:29 - Hírextra
Újabb kormányzati hazugsággal állunk szemben - jelentette ki a Fidesz gazdasági kabinetvezetője, aki szerint a nagyarányú adócsökkentés helyett az adótörvények nem tartalmaznak olyan áttörést, amely tartósan magasabb növekedési pályára állítaná a magyar gazdaságot.

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere szerint az adótörvények nemcsak a gazdasági növekedésben, de a munkanélküliségben sem hoznak érdemi változást, sőt szerinte paradox módon - a jövedéki adó 10 százalékos növelésével - még a feketegazdaságot is erősíthetik.
Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök heteken, hónapokon keresztül beszélt 1000 milliárd forintos adócsökkentési mozgástérről, a Megegyezés című "eposzában" már csak 300 milliárdos adócsökkentésről írt, "most pedig kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, az adótörvények nem csökkentik érdemben az emberek terheit".

A fideszes képviselő szerint ha az inflációt, az energiaárak és az élelmiszerárak növekedését is figyelembe vesszük, akkor 2009 nehezebb év lesz a családok számára, mint az idei.
Kifejtette: az adócsomag a vállalkozásokat sújtó adóemelésekkel visszaveti a gazdasági növekedést és jövőre akár még növekedhet is munkanélküliség szintje. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy egy év alatt 55 ezerrel csökken a foglalkoztatottak száma. A politikus figyelmeztetett arra is, hogy a jövedéki termékek adójának 10 százalékos emelése miatt a cigarettacsempészet is nagyobb mértékű lehet.

Varga Mihály kérdésre válaszolva úgy vélte, a Robin Hood adó alkalmatlan eszköz arra, amire a kormány szánja, mert az energiaszolgáltatók ezt átterhelik majd a lakosságra, ahogyan például a korábban bevezetett banki különadó esetében is történt.

Mint mondta, a Fidesz továbbra is az áfacsökkentésben látja a megoldást, így ismét benyújtják majd az Országgyűlésnek a távfűtés áfáját öt százalékra mérséklő javaslatukat. Ez lakásonként 3000-3500 forinttal csökkentené a terheket, szemben a kormányfő elképzelésével, amely jó esetben 2000 forinttal mérsékelné a számlákat - tette hozzá. Megfogalmazása szerint a szocialisták között is többen vannak, akik a Fidesz javaslatával szimpatizálnak, így az ellenzéki párt mondott le arról, hogy meggyőzze a szocialistákat erről az indítványról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását