2024. május 5. - Györgyi

Megcsúszott a Tiszapart

Megcsúszott a folyópart a napokban a Tisza szolnoki szakaszán, a Tiszaligetet védő körtöltésen - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi és folyószabályozási osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.
2008. szeptember 22. hétfő 13:40 - Hírextra
A csúszás 70-75 méter hosszúságú szakaszon következett be, emiatt mintegy 600 méteres szakaszon szintén fennáll ugyanez a veszély - tette hozzá Csibrán Zoltán.

Tájékoztatása szerint a mederrézsű megcsúszása veszélyezteti a tiszaligeti körtöltés állékonyságát, az általa védett értékek, épületek biztonságát, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

Ennek első lépéseként eltávolítják a partélen két évtized alatt felnőtt növényzetet, füzes faállományt az érintett szakaszon. Az 1,2-1,5 hektárnyi területrész nem áll sem természetvédelmi, sem helyi védettségi oltalom alatt, ezért a fás növényzet eltávolításának jogi akadálya nincs. Ezt követően már a növényzetmentes munkaterületen lehet a helyreállítási munkálatok pontos felméréseit elvégezni. A felmérés adatainak kiértékelése után határozhatják meg a helyreállítás technológiáját a lerakódott hordalék eltávolításához, illetve a megcsúszott szakasz helyreállításához.

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a helyreállítási munka várhatóan több millió forintba kerül.
A partcsúszás oka egy természetes folyamat, ugyanis az árhullámok idején a sodródó víz a töltés felső harmadában a sűrű növényzetbe ütközik, és lerakja a hordalékot. A folyamatosan, évről évre felhalmozódó hordalékrétegek így többletsúlyt képeznek, amely a mederrézsű megrogyását idézi elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását