2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A néhai ruandai elnök rezidenciája megbékélési múzeum lesz

A ruandai kormány elhatározta, hogy múzeummá alakítja át Juvénal Habyarimana, az 1994. április 6-án meggyilkolt volt elnök egykori rezidenciáját - a hutu etnikumhuz tartozó államfő gépének lelövése nyomán robbant ki az a népirtás, amelynek során az ENSZ s
2008. október 13. hétfő 08:01 - Hírextra
Joseph Habineza sport- és kulturális miniszter az AFP-nek elmondta, hogy a múzeum "a ruandaiak egységét és megbékélését fogja szolgálni, azt, hogy ne következhessen be többé népirtás se Ruandában, se másutt". A múzeumban kiállítják majd az 1994. április 6-án este lelőtt elnöki különgép roncsait is. A merénylők kilétét mindmáig nem sikerült kideríteni. Az átalakított elnöki rezidenciát a jövő év elején avatják fel.

Az 1994-es vérengzés a hutu Habaryamana elnök gépének lelövése után kezdődött, amit már polgárháborús helyzet előzött meg; a hutu propaganda a tuszik kiirtására uszított. A vérfürdő akkor fejeződött be, amikor tuszi lázadók 1994 júliusában kikergették az országból a hutuk irányította hadsereget.

Egy francia vizsgálóbíró 2006-ban a jelenlegi tuszi elnök, Paul Kagame környezetének kilenc tagja ellen adott ki körözést azzon a címen, hogy közük volt Habaryamana elnök gépének lelövéséhez, 2008-ban pedig spanyol igazságügyi hatóságok adtak ki hasonló keresetet. Másfelől viszont a ruandai hatóságok ismételten azzal vádolták Párizst, hogy bár tudomása volt a hutu kormányzat népirtó terveiről, támogatta a hutu vezetőket - ezt francia részről tagadják.

A hágai nemzetközi törvényszék már az egykori ruandai hutu rezsim több személyiségét ítélte el a népirtásért. Magában Ruandában a bűnösöket törzsi bölcsek alkotta különleges bíróságok vonják felelősségre, megpróbálva lezárni az ország történelmének drámai fejezetét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását