2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar orvoscsoport utazik Kongóba

A Háború Gyermekei Segélyakció keretében újabb, három orvosból álló önkéntes csoport indult el kedden a háború sújtotta Kelet-Kongóba.
2009. június 9. kedd 15:20 - HírExtra
Az akciót szervező Afrikai-Magyar Egyesület, az orvosok és az egyesület elnöki megbízottja, Pató Zsolt kedd délben tartottak sajtótájékoztatót a kinti, egy hónapos gyógyító munkáról és a felkészülésről. Elhangzott, hogy már nagyon várják a magyar önkénteseket a Kiwanja menekülttáborban és a közeli falvakban. Az első és a második orvosi misszió tagjait is megszerették, és nagy becsben tartották a helyiek. Az első két csapat a rendelkezésükre álló egy hónap alatt hatezer beteget kezelt, gyógyszert is biztosítva a páciensek számára.

Pongrácz Mária marosvásárhelyi háziorvos, Veréb Ilona szegedi mikrobiológus és Nagy Andrea törökbálinti tüdőgyógyász már hetek óta edzenek a nagy útra, beoltatták magukat és interneten tájékozódtak az ottani viszonyokról. Még egyikük sem járt Afrikában.

Amint Veréb Ilona mikrobiológus az MTI-nek elmondta, futással, úszással és más módon is hetek óta edz, hiszen egyes falvakat, amelyek a hegyek közé vannak beékelődve, katonai járművekkel sem tudnak megközelíteni.

A magyar orvosokat az ugandai-kongói határnál az ENSZ kéksisakosai védik majd éjjel-nappal, hiszen háborús övezetben fogják végezni áldozatos munkájukat.

A gyógyszer, főleg az antibiotikum arrafelé drága kincs, ezért is örült az egyesület a Teva és az Egis gyógyszergyár és forgalmazó cég, valamint egy budapesti gyógyszertár adományának. Az orvosnők is visznek magukkal gyógyszereket.

Az egész misszió összesen 2,5 millió forintba kerül, egy beteg megmentése átlagosan 500 forintba az ellátott betegek száma és a költségek alapján. A leggyakoribb betegségek és tünetek között van a bélférgesség, a rühesség, a fejfájás, a bőrbetegségek, elhanyagolt, fertőzött sebek, nőgyógyászati problémák, láz, malária, tbc és az AIDS. Gyermekeknél gyakori az alultápláltság, a láz és a köhögés.

A veszélyes és ingyenes orvosi munkára sokan jelentkeztek - tudta meg az MTI tudósítója; a kiválasztásnál fontos szempont volt a nyelvtudás és a fizikai állóképesség.
Szeretnék a lehető leghamarabb elindítani a negyedik orvosi missziót is, valamint szükség van további gyógyszerekre és más adományokra is. A pénzadományokat olyan, sokszor életmentő, de különben egészen hétköznapi tárgyak megvásárlására fordítják, mint pokrócok, vödrök, élelmiszerek, féregtelenítők és fertőtlenítők.

Az egyesület honlapja - www.ahu.hu - folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy kik és milyen összeggel támogatják a Háború Gyermekei Segélyakciót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását