2024. május 7. - Gizella

9000 éves bort találtak a régészek

A világ legrégebbi borának maradványait fedezték fel egy 9000 éves cserépedényben, amelyet egy újkőkorszaki település feltárásakor találtak meg Kína északi részén, a Henan-tartománybeli Csiahu (Jiahu) falu közelében.
2009. június 10. szerda 18:41 - HírExtra
Korábban úgy vélték, hogy a legősibb borkészítők a Zagrosz-hegységben (Irán) éltek Kr.e. 3500-3100 környékén.

A cserépedényt még 2004-ben találták, ám csak most, öt évvel később végezték el a benne lévő beszáradt üledék vegyelemzését. A vizsgálatok során az üledéket gáz- és folyadékkromatográfiának, infravörös spektrometriának, valamint izotópos elemzésnek vetették alá.

Mint kiderült, az edényben galagonyából és/vagy vadszőlőből készült erjesztett italt tartottak. Az őskori recepturához a méz is hozzátartozott, legalábbis erről tanúskodik a nyomokban fellelt méhviasz - olvasható a http://wines-info.com hírportálon.

A tudósok feltételezése szerint a 9000 éves borkészítési technológiát a későbbiekben is alkalmazták Kína területén, ilyen módszerrel gyártották a Sang (Shang) és a Nyugati Csou (Zhou) dinasztia korában előállított borokat. A 3000 éves, mindmáig folyékony borra lepecsételt bronztartályokban bukkantak. Vegyelemzés során kiderült, hogy rizsből vagy kölesből készült, füvekkel, virágokkal és esetleg gyantával fűszerezték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását