Ízletes cukiságok, avagy milyen is az első design cukrászda?
Színes mignomok, vicces, figurás muffinok és extrém torták. Horváth Eszter cukrászdájában találkozhatunk mindenféle formában, és színben pompázó süteményekkel, rózsaszín lepkékkel, egy kis tüllel, és akár még a cserepes virágokat is megízlelhetjük.
2009. június 14. vasárnap 18:20 - Kővári Adrienn
Mondtad, hogy te tervezed a sütiket. Ez, pontosan hogyan zajlik? Nekiülsz, és elkezdesz rajzolni, mint anno egy új ruhát?
A tortáknál így működik, ha valami inspirál akkor elkezdem azt kidolgozni egy papíron, s később majd még ezt-azt hozzáadok. Süteményeknél először kitalálom, hogy milyen ízű legyen, vagy, hogy milyen ízpárosításokkal szeretnék együtt dolgozni, s utána találom ki a formáját.
Esetleg úgy is lehet nálatok rendelni, hogy ha nem is konkrét elképzeléssel keresnek meg, hanem csak egy színnel kapcsolatban, akkor képesek vagytok úgymond rendelésre is készíteni tortákat, süteményeket?
Színben bármit tudunk módosítani. Igazából forma tortákat én nem szeretnék csinálni, mert olyat nem készítek, amit más is csinál. Ha valaki egy olyan ötlettel keres meg, ami nekem is tetszik, közel áll hozzám, és adnám is hozzá a nevem, akkor minden további nélkül.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a konkurencia hogyan fogadott titeket a piacon. Más, hétköznapi cukrászok mit szólnak ehhez a design cukrászdához?
Én azt érzem, hogy a szakma figyel, de még nem ismer el. Semmilyen felkérést, vagy szakmai véleményt nem kaptam, hogy „hű, de jó lenne”, amit csinálok. De azt tudom, hogy figyel, mert a szüleimet mindig kérdezgetik, igazából nem is én kapom a visszajelzéseket, hanem ők. De még semmi elismerést nem kaptam, persze mire föl kaptam volna, hiszen igazi cukrász nem vagyok. Ahhoz egy négy éves sulit kellene kijárnom, meg sok mindenben kellene bizonyítanom. Amiben jobb lehetek náluk az a design és, hogy másképpen látom a dolgokat.
Negatív véleményt sem kaptál?
Semmit, körülbelül annyit mondtak, hogy érdekes, amit csinálok. Ők is észrevették, hogy más szemszögből látom a dolgokat, de persze ez az érdekes, nem lehet tudni, hogy pozitív, vagy negatív, ezt mindenki maga döntse el.
Ha már a szakma nem is nyilatkozik, szüleid biztos mondtak valamit, mint profi cukrászok. Nekik hogy tetszik ez a vállalkozás?
Ők mindenben kiálltak mellettem, s most is kiállnak, úgyhogy nekik tetszik ez a dolog, bár eleinte kétkedve fogadták. Nem igazán értették, hogy egy cukrászdában én miért akarok édességet árulni, mert úgysem fog nálam senki sem nyalókát meg gumicukrot venni. De sikeresen rácáfoltam erre, hiszen látják, hogy a tortáim néha már jobban fogynak, mint az övéké. Be tudtam nekik bizonyítani, hogy lehet ezt így is csinálni.
Sokféle tortát, mignomot, muffint árulsz, hogy a többit már ne is említsem. Sütikben is léteznek úgynevezett trendek?
Abszolút vannak. Ezt egy francia cukrász,
Pierre Hermé határozza meg minden évben. Ő
a különleges ízek szülőatyja, megpróbál mindenféle egzotikus gyümölccsel dolgozni, amit nekem eszembe nem jutna használni. Voltam kinn a tanfolyamán Párizsban, ez egy macaron tanfolyam volt. Ott olyan ízpárosításokkal találkoztam, mint a kandírozott gesztenye, és zöld tea, vagy olyan csokoládéval, amibe indiai fűszerek voltak belekeverve, s ennek a közepén volt egy mandarinos, citrusos kocka. Nagyon furcsa párosítások ezek, de mikor megkóstolja az ember, nagyon finom, és különleges ízekkel találkozik.
Akkor te folyamatosan továbbképzed magad, és figyeled az újdonságokat?
Igen, folyamatosan nézem ezeket, s én magam is próbálkozom ilyenekkel. Azaz igazság, hogy nekünk is volt zöld teás süteményünk, de nagyon nem szerették. Ha majd nyitunk a belvárosban, remélem, hogy az ottani közönség
nyitottabb lesz ezekre az új ízekre. Úgyhogy majd megint megpróbálkozok a zöld teás sütivel, de ha nagyon nem megy, akkor váltani kell nyilván. De még nem adtam fel!
Mindez nagyon szépen hangzik, de biztos sokan szeretnék tudni, hogy mindezt milyen árban kaphatják meg. Körülbelül mennyibe kerülnek a trendi sütik? Esetleg beleesik a luxus kategóriába?
Szerintem teljesen normális árakon dolgozunk, egy tíz-húsz százalékkal talán drágábbak vagyunk, de ez azért van, mert olyan alapanyagokat használunk, amiket külföldről kell beszereznünk. Egyáltalán nem érzem azt, hogy hú, de drágák lennénk, egy sütemény olyan 350 és 450 forint között van.
Aki kedvet kapott, klikkeljen rá a sugarshop.hu oldalra, ahol még többet tudhat meg az íncsiklandozó süteményekről, esetleg látogasson el a cukrászdába, hiszen nem is kell több egy finom sütinél egy nyári délutánon.