2024. május 2. - Zsigmond

Támad a Tisza?

A harmadfokú készültség szintjét is meghaladó a vízállás a Tisza középső és alsó szakaszán; a Duna tovább apad, árhulláma már elhagyta az ország területét - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs hétfőn az MTI-vel.
2010. június 14. hétfő 13:51 - HírExtra
Tájékoztatása szerint a Közép-Tisza térségének védelme érdekében múlt csütörtökön megnyitott tiszaroffi tározó töltését vasárnap befejezték, így megkezdődött a tározó zsilipjeinek fokozatos zárása. A tározóba, amelynek a vízszint csökkentése a feladata, 60 millió köbméter vizet tároltak be - fűzték hozzá.

A Tiszán, a középső és az alsó szakaszon harmadfokot meghaladó vízállások alakultak ki. Szolnoknál a tetőzés a hétfő esti órákban 950 centiméter körüli szinten várható; hétfő reggel a vízállás 948 centiméter volt. A folyó a felső szakaszán viszont apad - olvasható a közleményben.
Kitértek arra, hogy Szlovákiában, a Sajó vízgyűjtőjén éjszaka lehullott csapadék hatására újabb árhullám indult el a folyón. Az áradás mértéke Sajópüspökinél az első fokú készültségi szintet érte el; a folyó az éjszaka már tetőzött, azóta pedig 20 centimétert apadt.

A Dunán gyorsan vonul le az árhullám, tetőzése elhagyta az ország területét. Már csak Paks alatt van védelmi fokozatnak megfelelő vízállás, míg Baján a vízszint 82 centimétert csökkent a tetőzés óta.
Rendkívüli árvízvédelmi készültség az országban 382 kilométeren van érvényben, harmadfokú pedig 796 kilométeren.

Mint írták, a védekezésben részt vevők száma tovább csökkent, vasárnap 4700 volt. Ebből vízügyi vagy a vízüggyel szerződésben álló szakemberek száma 4100.

Fokozatosan csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is, jelenleg mintegy 170.600 hektár áll víz alatt, ebből 83 ezer hektár vetés-szántó; az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3-szorosára tehető. A talaj még mindig telített, a védekezés előreláthatólag június végéig el fog húzódni, s a mezőgazdasági kár egyre jelentősebb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását