2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Drágul a víz és a csatorna

Az ivóvíz csaknem 3, míg a csatornadíj 19,5 százalékkal nő januártól a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében. A javaslatot csak a Fidesz képviselői szavazták meg.
2010. december 15. szerda 13:09 - HírExtra
A lakossági és nem lakossági fogyasztók számára eltérő mértékben nő az ivóvíz fogyasztási díja; előbbieknek 2,7 százalékos, utóbbiaknak 6,4 százalékos emeléssel kell számolniuk.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében azt írta, a közgyűlés 2009-ben nem fogadta el a Fővárosi Vízművek 4,7 százalékos emelésről szóló javaslatát, és mindössze egyszázalékos emelést határozott meg, azzal, hogy az továbbítandó a vízbázisokon működő önkormányzatoknak.

A lakossági fogyasztók számára 2,7 százalékos, a nem lakossági fogyasztók számára 6,4 százalékos díjemelés összességében 3,5 százalékos díjemelést jelent. A lakossági ivóvíz fogyasztási díja 187,2 forintra nő januártól köbméterenként, az ipari-közületi díj pedig 194 forintra köbméterenként.

Az ivóvíz-szolgáltatás díját az ivóvízalapdíj és az ivóvízalapdíjon felüli ivóvíz-fogyasztási díj együttesen képezi. A javaslat szerint az alapdíjak a lakossági és nem lakossági fogyasztók számára egyaránt (átlagosan) 2,7 százalékkal emelkednek.

A csatornadíj magasan infláció feletti díjemelését a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetése indokolja. A döntés értelmében a csatornahasználati díj januártól nettó 352,3 forintra nő köbméterenként.

A 19,5 százalékos emelést az szocialista képviselők nem tartották elfogadhatónak. A városvezetés válaszul arra mutatott rá, hogy a korábbi ciklusban a díj emelésének mértékét még 30 százalékban határozták meg.

György István főpolgármester-helyettes azt közölte, a jövőben nem szeretnének jelentős emeléseket, a városvezetés célja az, hogy a díjak csak az inflációt követve növekedjenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását