2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem támogatják Rogán javaslatát

Az MSZP és az LMP sem támogatja a Rogán Antal (Fidesz) által kezdeményezett alkotmánymódosítást, amellyel a fideszes politikus az alaptörvénybe emelné a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát - derült ki Mandur László (MSZP) és Karácsony Gergely (LMP) közös hétfői sajtótájékoztatóján.
2010. december 20. hétfő 14:59 - HírExtra
Karácsony Gergely kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: vannak olyan európai demokráciák, amelyekben a hasonló hatóságoknak van rendeletalkotási joga, ezért általában véve nem utasítják el azt a gondolatot, hogy ilyen hatóságnak legyen ilyen jogosítványa.

Szerinte ugyanakkor, hogy a magyar médiatanács párttestület, amelynek nem adnának rendeletalkotási jogot.

Ezzel összefüggésben teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a médiairányítás magyarországi működését.

Milyen civilizált országokban engedhető meg, hogy a miniszterelnök nevezi ki azt a vezetőt, aki rendeletet tud alkotni? - kérdezte Mandur László, hozzátéve: ráadásul mindezt nagyon széles körű jogosítványok birtokában teheti meg.

Rogán Antal (Fidesz) több mint egy hete nyújtotta be alkotmánymódosítási javaslatát az Országgyűléshez. Múlt szerdán derült ki, hogy ezt a kormány nem támogatja. A javaslat az eredeti napirendi ajánlás szerint nem szerepelne a most megtárgyalandó indítványok között, de a Fidesz-frakció támogatja azt, ezért kezdeményezi a napirend kiegészítését.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben hétfőn azt közölte: nem tartalmi különbözőségekről volt szó, hiszen a kormány is egyetért azzal a céllal, hogy erős médiahatóság legyen, amely rendeletalkotási jogkörrel rendelkezik.

Ezt azonban a kabinet később, a végleges alkotmány megszületésekor rendezte volna, azonban a képviselőcsoport azon az állásponton volt, hogy ha a kormány ezt áprilisban úgyis rendezni kívánja, akkor szeretné úgy befejezni az idei évet, hogy ezt a kérdést végleg lezárja, "és a kormány álláspontjának megfelelő döntést hoz, de azt nem áprilisban kívánja meghozatni az Országgyűléssel, hanem most" - mondta a szóvivő.

Az MTI azon felvetésére, hogy a KDNP is támogatja-e az alkotmánymódosítást, ahhoz ugyanis kétharmados többségre van szükség a parlamentben, Szijjártó Péter azt válaszolta: úgy látta a frakciószövetségi ülésen, hogy a KDNP-sek is megszavazták ezt az indítványt. "Jó remény van arra, hogy a kétharmados többség létre fog jönni hétfőn az Országgyűlésben" - tette hozzá.

Ha az Országgyűlés elfogadja Rogán Antal javaslatát, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

Rogán Antal korábban azt mondta: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének alkotmányban rögzített rendeletalkotási joga nem a média szabályozásáról szólna, hanem "egyszerűen díjakról", például a frekvenciadíjról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását