2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tarr Béla tarolhat?

A csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve díjra és ezüst társaira, valamint számos különdíjra "vadásznak" a versenyben szereplő alkotások, a Berlinalén több zsűri is ítélkezik.
2011. február 8. kedd 11:37 - HírExtra
A Berlin szimbólumának számító medvét mintázó díjakat hagyományosan egy charlottenburgi cég készíti el, az egyenként 4 kilogrammos medveszobrok már csak arra várnak, hogy talapzatukba begravírozzák a győztes nevét. A főprogramban a medvék sorsáról az idei, 61. fesztiválon az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri dönt. Hosszú évek után újra lesz magyar alkotás a Berlinale játékfilmes versenyében: Tarr Béla A torinói ló című új filmjének világpremierjét a seregszemlén tartják.

Rossellini mellett Dzsafár Panahi börtönbüntetéssel sújtott iráni rendezőt, Jane Chapman elismert ausztrál producert, Nina Hoss német színésznőt, Amir Khan bollywoodi csillagot, Guy Madden kanadai filmes szakembert, valamint a kilenc alkalommal Oscar-díjra jelölt Sandy Powell jelmeztervezőt hívták meg a zsűribe. Panahi részvétele erősen kétséges, helyét azonban akkor is fenntartják, ha az iráni rendező nem hagyhatja el hazáját.

Ezüst Medvével díjazzák többek közt a legjobb rendezőt, a legjobb férfi és női főszereplőt, Ezüst Medve jár rendszerint a kiemelkedő művészi teljesítményért az operatőri, a vágói, a zenei és a kosztüm- vagy díszlettervezési munka terén. Rendszerint a nemzetközi zsűri különdíja is Ezüst Medve.

A filmfesztiválon díjazzák a legjobb elsőfilmes alkotást, szerepeljen az akár a főprogramban, a Panoráma, a Generáció vagy a Fórum szekcióban, esetleg a német filmek versenyében. Az elsőfilmesek mezőnyében Bettina Brokemper német filmes, Aszaf Gavron izraeli író és zenész és Michele Ohayon marokkói-izraeli rendező dönt.

A rövidfilmek versenyében szintén Arany Medvét osztanak, a háromfős zsűri Nan Goldin világhírű amerikai fotósból, Renen Schorr izraeli rendezőből, valamint Ibrahim Letaief tunéziai rendező-producerből áll. A testület Ezüst Medvét adhat különdíjként.

A Berlinalén a játékfilmek és rövidfilmek mellett versenyeznek egymással a dokumentumfilmek is, a Generációk szekcióban a nemzetközi zsűri mellett két gyerekzsűri is működik. A gyerekek ugyan erős szakmai támogatást kapnak, de a végső döntést ők hozzák meg díjaikról. Független díjakat is osztanak, idén 12 ilyen jellegű elismerésről döntenek. A közönség négy, a Berlinale tehetséggondozó programja két díjat oszt ki.

Életművek előtt is adóznak, tiszteletbeli Arany Medvét kap idén Armin Mueller-Stahl veterán német színész és Berlinale Camera díjjal tüntetik ki Lia van Leer izraeli filmpionírt, Jerome Clément francia kulturális és televíziós szakembert, a francia-német ARTE csatorna alapítóját, valamint Franz és Rosemarie Stadler berlini művészmozi-tulajdonosokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását