2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jön a fesztivál legfinomabb része

Bemutatkozik szombaton az első német versenyfilm a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, és megkezdődik a Berlinale "legfinomabb része", a kulináris program is.
2011. február 12. szombat 16:46 - HírExtra
Két német film mutatkozik be: Ulrich Köhler Schlafkrankheit (Álomkór) című filmje és a Wer wenn nicht wir (Ki, ha nem mi) című alkotása is szerepel a játékfilmek versenyében. A Berlinale szombattól ötödik alkalommal adózik a kulináris élvezeteknek, a Culinary Cinema elnevezésű programban ezúttal 12 gasztronómiai témájú, valamint a környezettel foglalkozó alkotást láthatnak az érdeklődők.

A Schlafkrankheit (Álomkór) című film az afrikai segélyprogramok világáról szól, arra a kérdésre azonban Ulrich Köhler munkája nem ad választ, hogy ezek a kezdeményezések áldásnak vagy átoknak bizonyulnak-e. "Ellenmondásos az álláspontom, nem tudok megoldással szolgálni" - mondta szombati sajtótájékoztatóján a direktor. A film egy olyan európai orvos helyzetét mutatja be, aki Afrikában próbálja feltartóztatni a járványt, és közben egyre inkább elszakad gyökereitől. "Szabadulna is helyzetéből, de nem akar hazamenni" - magyarázta Pierre Bokma, az orvost alakító színész.

Ulrich Köhler sok szálat beleszőtt a film forgatókönyvébe, a gyarmati múlton át a mindent átszövő korrupcióig és a társadalmi problémákig. A film vegyes fogadtatásra talált, a németeknek azonban van még okuk a bizakodásra, egy másik film, a Wer wenn nicht wir (Ki, ha nem mi) című alkotás is szerepel a játékfilmek versenyében.

Idén Give Food a Chance, vagyis Esély az ételnek mottóval rendezik meg a fesztivál "legfinomabb részét", amely február 18-ig tart. A vetítések után ismert német séfek, köztük Michelin-csillagos éttermek szakácsai főznek a Berlinale vendégeinek a Martin Gropius Bau mellett felállított Gropius Mirror nevű sátorétteremben.

"Adjunk esélyt az ételnek - nem az ételnek álcázott szemétnek -, hogy újra központi része legyen életünknek" - mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. Emlékeztetett arra, hogy a rangos filmmustra tíz évvel ezelőtt "kóstolt bele" a gasztronómia világába, akkor még csak a borok kerültek terítékre. Öt évvel ezelőtt aztán útjára indult a Culinary Cinema, amelynek célja, hogy rávilágítson a film, a kultúra, a konyha és a környezet kapcsolatára. "Egy ország konyhája fontos része a kultúrának" - vélekedett Kosslick. A programban többek közt dél-koreai, amerikai, argentin, spanyol és ír alkotás szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását