2024. május 19. - Ivó, Milán

Shenszian megyei nem anyagi kulturális öröksége - Shenszian Hszi Guo agyagszobrászat

Az agyagszobrászat Kína egyik alapvető, ősi népi művészeti formája. Az agyagot alapanyagként használva, kézzel formálják meg, leginkább emberi és állati alakokat ábrázolva, erős keleti hangulattal, tükrözve a kínai esztétika szellemét.
2023. december 23. szombat 06:48 - HírExtra

A Hszi Guo agyagszobrászatnak több mint kétszáz éves történelme van. A történet szerint egy Henan tartománybei népi művész, Meng San menekülve az éhínségtől, Shandong tartomány Shenszian megyéjének He Dian városába, Hszi Guo faluba költözött, és az agyagszobrok formázásával tartotta fenn magát. 

Később az egész falu megtanulta ezt a mesterséget, és az emberek generációról generációra adták át egymásnak a tudást. He Dian városa Shenszian, Guan megye és Dongchangfu körzet találkozásánál helyezkedik el. A Hszi Guo agyagszobrok különleges művészi stílusukkal több mint száz kilométeres körzetben terjedtek el Shenszian, Liaocheng és Guan megyében: bekerültek milliók otthonába, jelentősen gazdagítva a környező lakosok szellemi és kulturális életét.

A shensziani Hszi Guo agyagszobrok jellegzetes művei közé tartoznak a készített agyagbaba és a nádsíp kakas. Az agyagbabák főként népmesék és színházi karakterek, mint Maitreja Buddha, a gyermeket hozó Guanyin, Su San, de megjelenik Wu Song aki tígrissel harcol, a halakon fekvő Wang Hsziang vagy épp az ítélkező Liu Yong, illetve Liang Shanbo és Zhu Jingtai. Az alkotások egyszerű és tömör formában készülnek, merész túlzásokkal, a hangulatok hiteles ábrázolására összpontosítva, élénk és végtelenül dekoratív hatással, kifejezve a munkás emberek életérzését és vágyát a jobb életre, illetve tükrözve a Lu Hszi (Shandong nyugati része) népi hagyományait, ezáltal a helyiek által kedvelt kézműves termék.

A Shenszian Hszi Guo agyagszobrászat részt vett a Shandong Tartományi Népi Agyagszobrászati Művészeti Kiállításon; a kiállított művek jelenleg a Shan Sha Hui Guanban (Shanszi-Shaanszi Egyesület) láthatók. A "Renmin Huabao" (Népi Képes Magazin) 1992-es 4. számában teljes oldalon közölték a Hszi Guo agyagszobrok fotóit. A projekt 2006-ban bekerült a Liaocheng városi nem anyagi kulturális örökség listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását