2024. május 19. - Ivó, Milán

Shenszian szellemi kulturális öröksége - Wang Feng suona

A suona Kínában egy hosszú történelemmel rendelkező, széles körben elterjedt, gazdag technikájú és erős kifejezőképességű népi fúvós hangszer.
2023. december 22. péntek 22:02 - HírExtra

Hangja derűs és bátor, éles és hangos, a keménységében is lágy, a lágyságában is kemény, széles körben használják népi esküvői és temetési szertartásokon, valamint az úgynevezett "yangge" (vízirizs dalok) előadások kíséretében. A Wang Feng suona Shandong tartomány Shenszian megyéjének Wang Feng városában ered, és négy generáción át öröklődve sajátos művészeti stílust alakított ki, jelentősen gazdagítva a helyi lakosság szellemi kultúráját.

Az ősi írások szerint a suona története a Ming-dinasztia idejére nyúlik vissza. A Ming-dinasztia hadvezére, Csi Jiguang katonai zenében használta a suonát. A történelem során a suona az egyik leggyakrabban használt hangszer lett a kínai népek körében. A Wang Feng suonát többnyire családi öröklés alapján adják át, az első generációs örökös, Jin Jicang életfenntartás céljából művészetet tanult, majd Shenszian környéki falvakban és városokban művészeti előadásokat tartott.

 A harmadik generációs örökös, Jin Hszuejun továbbfejlesztette a technikát, és saját előadócsapatot alapított, előadásokat tartva Liaocheng városban és a szomszédos Shenszian megyében, Hebei és Henan tartományokban. A negyedik generációs örökös, Jin Lifei már felnőtt, és nagy lehetőségek rejlenek benne. Évek során több generáció szóbeli és gyakorlati tanításainak köszönhetően, a hagyományos technikák alapján új dallamokat hoztak létre, amelyek a mai társadalomhoz igazodnak. Az előadások Shenszian városában és vidékén, valamint Dongchangfu kerületben, Handanban, Damingben, Weixianben, Fensziangban, Cheng'anban és más helyeken ismertté váltak, és nagy népszerűségre tettek szert.

A Wang Feng suona a heves, erőteljes, és tiszta dallamokkal fejezi ki a jó életre vonatkozó kívánságokat és vágyakat. Népi előadásmóddal mutatja be Shenszian megye népszokásainak művészi varázsát. A suona kutatása a népművészet életben maradásának, öröklésének, fejlődésének és terjesztésének rendkívül fontos része, ezért nagy jelentőséggel bír. A projekt 2018-ban bekerült a megyei szellemi kulturális örökségének listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását