2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az MSZP ellenzéki támogatást remél

Elkerülhető, hogy az energiatermelő cégek a fogyasztókra hárítsák a Robin Hood-adó hatását - nyilatkozták szocialista képviselők hétfőn az MTI-nek.
2008. szeptember 22. hétfő 16:15 - Hírextra
Szanyi Tibor (MSZP) a távhő munkacsoport elnöke kiemelte: az új adónem bevezetése két évre szól, ebből az első évben a cégek biztosan nem tudják tovább hárítani terhüket a fogyasztókra, így a bevezetése el fogja érni a hatását, és két év alatt mintegy 50 milliárd forintot lehet beszedni majd ebből.

Mint mondta, az adónem bevezetésével ki lehet billenteni a távhőrendszert a mai hátrányos helyzetből: a Robin Hood-adóból származó bevétel nagy részt fejlesztésre lehet fordítani, és két év alatt minden házban meg lehet oldani a mérhetőséget és a szabályozhatóságot.

A Robin Hood-adóról még egy tematikus frakcióülést tart majd az MSZP - mondta Szanyi Tibor. Hozzátette: az energiatermelőket sújtó új adónem "megnyerhető", azaz lehet hozzá a parlamentben ellenzéki támogatást szerezni.

Az október 1-jével induló támogatási rendszerről Szanyi Tibor kifejtette: azok, aki eddig is kaptak távfő támogatást, ezután is megkapják, ha nem változott a jövedelmi helyzetük. Az MSZP-s politikus szerint ez ebben az évben azt jelenti, hogy az összes távhős lakás 47 százaléka valamilyen támogatásban részesül. Az új támogatási rendszerrel a távhővel fűtő lakások 27 százalékában nominálisan is csökken a távhő díja.

Akik eddig semmilyen támogatásban nem részesültek és az öregségi nyugdíjminimumnál három és félszeresénél nagyobb jövedelmük van - ez 53 százaléka a távhős lakásoknak -, azok havonta egységesen 1.150 forintot kapnak . Ez szimbolikus összeg - mondta Szanyi Tibor, hozzátéve: ezzel azt fejezi ki a kormány, hogy a nagyobb adófizetői közösség méltányolja a távfűtés környezetvédelmi hasznát.

Tukacs István szocialista képviselő, a miniszterelnök adóügyi megbízottja az MTI-nek elmondta: a Robin Hood-adó egy olyan adófajta, szolidaritás, amely két év alatt beteljesítheti célját. Azaz az energiatermelő cégek két évig tartó szolidaritásukkal vállalják, hogy támogatnak egy környezetkímélő fűtési módot, úgy, hogy ezzel a fogyasztók számára is szabályozhatóvá, mérhetővé válik a fűtés.

Szerinte meg lehet találni azokat a megoldásokat, amelyekkel elkerülhető lesz, hogy a cégek a fogyasztókra hárítsák az őket sújtó adó hatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását