2024. május 2. - Zsigmond

Újabb heves esőkre kell számítani a Tiszán?

A jövő hét második feléig egy, a Genovai-öböltől a Fekete-tengerig vonuló mediterrán ciklon alakítja az Alföld középső, keleti és déli részének időjárását; hatására sokfelé ismétlődő esőre, záporra, zivatarra kell számítani, ami kisebb vízszintemelkedést indíthat el a Maros, a Körös és Szamos vízgyűjtőin - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese vasárnapi szolnoki sajtótájékoztatóján.
2010. június 20. vasárnap 14:50 - HírExtra
Nagyobb mennyiségű csapadék vasárnap és hétfőn a déli és keleti tájakon hull, keddtől, szerdától a ciklon a Fekete-tenger felett örvénylik majd, de továbbra is többfelé valószínű csapadék, a nagyobb mennyiség keleten várható - tette hozzá Csibrán Zoltán.

Tájékoztatás szerint szombaton a Tisza felső vízgyűjtőin szinte mindenhol hullott csapadék, területi átlagban a legtöbb, 15 milliméter a Zagyva-Tarna vízgyűjtőn esett.

A Tisza jelenleg Mindszent térségében tetőzik, a folyó középső szakaszán végig apad. Szolnoknál a vízállás 921 centiméter volt, ami még 121 centiméterrel haladja meg a harmadfokhoz rendelt értéket. A szombati csapadék következtében a Körösök rendszerében néhány deciméterrel nőtt a vízszint.

A Kötikövizig 630 kilométer hosszú árvízvédelmi szakaszán végig készültséget tart fenn, ebből harmadfok 443 kilométer hosszon van érvényben a Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva mentén a meghatározott szakaszokon.

Az árvíz elleni védekezési munkákban résztvevő 1657 ember közül a gátaknál dolgozók apadó vízállásnál is figyelik az árvízi kísérőjelenségeket a Tisza és a Zagyva mentén. Ahol szükséges, megerősítik a bordás megtámasztásokat, elvezetik a vizet a területről. A vízminőség védelméért a Tisza-tóból kommunális hulladékot távolítanak el. A viharos, szeles időjárás következtében több helyen meg kellett erősíteni a hullámverés ellen kiépített védműveket.

A Hortobágy-Berettyó a vízminőség javítása érdekében továbbra is frissítővizet kap az öntözőcsatornákból, a folyóban az elmúlt napokban tömeges halpusztulás volt oxigénhiány miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását