2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az idén helyreállítják a megcsúszott mederrézsűt

Megkezdték a helyreállítást akadályozó növényzet eltávolítását a Tisza bal partján, Szolnoknál megcsúszott mederrézsűnél, ezt követően még az idén visszanyeri eredeti állapotát a megroggyant védőgátrész - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és V
2008. szeptember 25. csütörtök 15:40 - Hírextra
Vona Titusz tájékoztatása szerint a partélen húsz év alatt felnőtt bokrokat és fákat a Köti-kövizig megbízásából egy külső cég irtja ki, a kereken 10 millió forintba kerülő munkát várhatóan október 20-ig befejezik. Az érintett területrész nem áll természetvédelmi oltalom alatt, ezért a növényzet eltávolításának jogi akadálya nincs.

Csak a fáktól, bokroktól megtisztított munkaterületen lehet a károkról pontos felmérését végezni. Az adatok kiértékelése után határozhatják meg a kellő technológiát a lerakódott hordalék eltávolításához, illetve a megcsúszott szakasz helyreállításához. Ennek költségét még csak becsülni lehet, az összeg azonban több tízmillió forintra rúghat.

A folyópart szeptember első felében csúszott meg a Tisza szolnoki szakaszán, a Tiszaligetet védő körtöltésen. A csúszás 70-75 méter hosszon következett be, emiatt mintegy 600 méteres szakaszon szintén fennáll ugyanez a veszély. A mederrézsű megcsúszása veszélyezteti a körtöltés állékonyságát, az általa védett értékek, épületek biztonságát, ezért van szükség a sürgős beavatkozásra.

A partcsúszás oka egy természetes folyamat: az árhullámok idején a sodródó víz a töltés felső harmadában a sűrű növényzetbe ütközik és lerakja a hordalékát. A folyamatosan, évről évre felhalmozódó hordalékrétegek többletsúlyt képeznek, s ez egy idő után a mederrézsű megrogyását idézi elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását