2024. május 5. - Györgyi
1050 méternyi gátszakasz épült meg eddig és további 500-at építenek még. Maga a gát 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz.
2010. október 11. hétfő 10:25 - HírExtra
Sikeres a lúgsemlegesítési kísérlet

Sikeres volt a vörösiszap lúgos kémhatásának semlegesítésére egy természetes talajjavító szerrel, a Dudarittal végzett kísérlet - mondta el a szert előállító Organit Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-nek.

A barnaszénhez, lignithez hasonló, Dudaron bányászott szert Devecserben egy úton, illetve termőföld egy részen - összesen mintegy száz négyzetméternyi területen - próbálták ki, miután a kísérletbe vont részekről eltávolították az iszapot - tette hozzá Csicsor János vegyészmérnök.
Tájékoztatása szerint a huminsav alapanyagú Dudaritnak azt a tulajdonságát lehet hasznosítani a vörösiszap-katasztrófa színhelyén, hogy a szer képes megkötni a nehézfémeket, semlegesíteni a lúgos kémhatást, és regenerálni a talajt.

Annak igazolására, hogy hatékonyan képes regenerálni a talajt, másfél négyzetméternyi, iszappal borított termőföldet előbb megtisztítottak a szennyeződéstől, majd felszórtak Dudarittal. A szerrel kezelt területre négy-ötféle növény magját ültették el, illetve palántákat telepítettek. Egy hét, tíz nap múlva megvizsgálják, hogy a kicsírázott magvak, illetve növénykék mentesek-e a káros szennyeződésektől.

Csicsor János szerint a szer nagy területen is eredményesen alkalmazható. Ha a termőföldre - miután megtisztították azt az iszaptól - ősszel vagy télen rászórják, s beszántják a talajba a huminsavas anyagot, már tavasszal termelésbe vonható lesz a kezelt földterület.

A szer nagy előnye, hogy természetes, bányászott anyag, nagy mennyiségben áll rendelkezésre a dudari bányában, s olcsóbb a forgalomban levő műtrágyáknál.

Talajjavító, regeneráló hatását eddig főként külföldön hasznosították, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. cégcsoporthoz tartozó vállalkozás évente mintegy 1000-2000 tonnányit exportál Olaszországba.

Segítság Erdélyből


Segélyezési felhívással fordultak a romániai magyar civil szervezetek a magyarországi környezeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak, a Gondviselés Segélyszervezet, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, a Civitas Alapítvány és a Lókodi Ifjúsági Alapítvány által Kolozsváron közzétett felhívásban az olvasható: "Megrendülve vettük tudomásul az anyaországi Veszprém megyében bekövetkezett tragikus környezeti katasztrófa hírét, amely emberéletek kioltása mellett felbecsülhetetlen ökológiai és anyagi károkat okozott. Megpróbált nemzettársainkkal való együttérzésünket segélyezési szándékunkkal fejezzük ki".

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy az északkelet-magyarországi árvízkárosultak segélyezése céljából a Nemzeti Összetartozás Napján az említett szervezetek részvételével széles körű szervezetközi együttműködést hoztak létre Erdélyben. Mint megjegyzik, az elmúlt hónapokban gyorssegélyezéssel, pénzbeli és természetbeni adományokkal, önkéntesek helyszíni munkájával sikerült segíteniük a rászorulókon.

"A vörösiszap-áradat által okozott anyagi károk enyhítéséhez saját szervezeteink költségvetéséből is hozzájárulunk, ugyanakkor felhívással fordulunk mindazokhoz, akik valamilyen formában szeretnének bekapcsolódni jótékonysági tevékenységünkbe" - áll a dokumentumban.

Az említett szervezetek adományszervezési akcióikkal pénzsegélyeket gyűjtenek, amelyek rendeltetésszerű hasznosításáért felelősséget vállalnak, és ennek nyilvánosságát biztosítják. A pénzbeli felajánlások fogadására a Gondviselés Segélyszervezet e célra nyitott és elkülönítve, közös felügyelet alatt kezelendő bankszámláit használják - olvasható a felhívásban, amelyben a segélyezés részleteiről érdeklődő személyek figyelmébe ajánlják a +40721267596-os telefonszámot (Szabó László), valamint az arviz2010@gmail.com elektronikus postafiókot, amelyekkel rendelkezésükre állnak.

Közlik a bankszámlaadatokat is. Eszerint a bankszámla-tulajdonos a Gondviselés Segélyszervezet (románul: Asociatia Gondviselés Segélyszervezet); adószám: 23481515; számlavezető pénzintézet (románul): Banca Transilvania Sucursala Cluj-Napoca; Swift-kód: BTRLRO22. számlaszámok: RON: RO92BTRL01301205I2145400; HUF: RO83BTRL01312205I2145400; EUR: RO19BTRL01304205I2145400; USD: RO03BTRL01302205I2145400.

Marad a harmadfokú készültség


Még fenntartják az egy hete elrendelt harmadfokú készültséget Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese hétfőn az MTI-t.

Addig tartják fenn ezt a készültségi szintet, amíg munkatársaiknak aktívan be kell avatkozniuk - közölte Szabó Henriett PR- és személyügyi ügyintéző az MTI érdeklődésére. Az Édukövízig hétfő délelőtti közleménye szerint javul a Marcal folyón Győr-Moson-Sopron megyébe érkező víz minősége; a Rába, a Mosoni- és az Öreg-Duna a szennyezés előtti állapotban van.
Jelenleg négy helyen kezelik légbefúvással a vizet, hogy a gipsz jobban oldódjon benne. A víz pH-értéke fokozatosan javul, a koroncói duzzasztónál vasárnap este mért érték 8,18 volt, csütörtök délben pedig még 10,7 körüli. A Rábán, a Mosoni-Dunán és a Nagy-Dunán végzett mérések eredményei a szennyeződés előtti állapotnak felelnek meg.

Estére elkészül a gát


Hétfő estére elkészülhet a vörösiszappal elöntött Kolontár és Devecser között húzódó védőgát, a munkálatok jó ütemben haladnak - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem megbízott megyei szóvivője a helyszínen az MTI-vel.

Bakos György elmondta, hogy a miniszterelnöktől két napot kaptak a munkák befejezésére, az építkezés már másfél napja tart. Jelenleg folyamatosan szállítják a több tonnányi dolomitot a közeli szőci bányából, s a mocsaras, nádas területről elszállították a kiömlött vörösiszapot.
Tájékoztatása szerint a vörösiszappal elöntött területen a katasztrófavédelem 150 munkatársa dolgozik a kármentesítésen, de civil és karitatív szervezetek több ezer önkéntese is segít a bajbajutottaknak.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság 13 órakor ült össze, arról is határoznak, hogy a kitelepített kolontári lakosok mikor térhetnek vissza otthonukba. Döntenek a Kolontárt és Devecsert érintő útzár feloldásáról, illetve sajtóközpont felállításáról is.

Jobbik: álljon fel egy parlamenti vizsgálóbizottság


A Jobbik kezdeményezi, hogy állítsanak fel egy ideiglenes országgyűlési vizsgálóbizottságot, amely kivizsgálná a kolontári iszapömlés okait - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Kepli Lajos.

A Jobbik képviselője hozzátette, a bizottság feladata lenne más veszélyes anyagokat tároló létesítmények feltérképezése, illetve a veszélyes létesítményeket szabályozó jogszabályi környezet vizsgálata is.

Még tart a másodfokú készültség a Dunán


Egyelőre fenntartják a másodfokú vízminőség-védelmi készültséget a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó folyószakaszon, de aggodalomra most nincs ok, továbbra is folyamatosan mérik a Duna pH-értékét - közölte Baross Károly igazgató hétfőn az MTI-vel.

Mint elmondta, a MAL Zrt. kolontári vörösiszap-tározójának gátszakadása nyomán pénteken bevezetett intézkedés egyelőre érvényben marad, annak esetleges visszavonásáról a Környezetvédelmi Felügyelőséggel egyetértésben döntenek majd.

Az igazgatóság területén most is folyamatosan mérik a Duna vizének pH-értékét, amely a katasztrófát megelőző szint körül mozog – tette hozzá Baross Károly, hangsúlyozva: a Pest megyei folyószakaszon a helyzet konszolidált, aggodalomra egyelőre nincs ok. Az MTI-nek arra a kérdésére, igazak-e a hírek, miszerint szórványosan a főváros felé sodródó haltetemeket észlelnek a Dunán, az igazgató azt mondta: néhány elpusztult halat valóban találtak, de nem többet, mint máskor.

Elképzelhető, hogy e haltetemek a Marcalból származnak, elkerülhették az ottani hálót, vagy az éjszakai sötétségben nem vették észre azokat – vélekedett Baross Károly. Szerinte még az is lehetsége, hogy egészen másutt, valamilyen betegségben elpusztult tetemeket sodort az igazgatóság által felügyelt területre a víz, mint ahogy az máskor is elő szokott fordulni.

Az igazgatósághoz tartozó Duna-szakaszon azt követően rendelték el a másodfokú készültséget, hogy a MAL Zrt. vörösiszap-tározójának gátszakadása következtében kiömlött veszélyes anyag a Torna patakon, a Marcalon, majd a Rábán keresztül október 7-én bejutott a Dunába, és Szobnál - valószínűleg október 8-án délelőtt – megjelent a Közép-Duna–Völgyi Vízügyi Igazgatóság területén is.

Mivel a folyó Pest megyébe lépő szakaszán a "kritikus" napon semmi sem utalt a szennyeződés jelenlétére, és a folyó felszínén nem érzékeltek a szakemberek változást, illetve a mért pH-értékek is a normál szint körül mozogtak, igazából csak sejteni lehetett az "érkezés" időpontját.

A szakemberek szerint a szennyeződés az egyre nagyobb vízhozamú folyókon áthaladva oly mértékben felhígult, hogy a komáromi, illetve a szobi szakaszokon az már nem okozott gondot. Szobnál a Duna vízhozama eléri a másodpercenkénti 1500 köbmétert.

A folyamatos pH-mérésre mégis szükség van, hogy idejében észlelhessék, ha netán egy szennyezett "csóva" mégis megjelenne az említett folyószakaszon, vagy bármiféle egyéb változás következne be a jelenlegi, teljesen normális vízminőségben – mondták az MTI-nek szakemberek.

Elhalasztják a temetést

A család kérésére elhalasztják a kolontári iszapömlés egyik áldozatának temetését, a fiatalembert kedden búcsúztatták volna - mondta a devecseri plébános az MTI tudósítójának hétfő délelőtt.

A devecseri plébánia udvarán a Katolikus Karitász munkatársai ételt, italt osztanak a betérőknek. A plébános elmondta, hogy rengeteg ruhát kaptak, de szükségük lenne gumicsizmára és védőkesztyűre is. Folyamatosan érkeznek a felajánlások, ezek koordinálása jelenti most a legnagyobb feladatot a plébános szerint.

Az MTI tudósítója a polgármesteri hivatal előtt állatvédőket látott, amint egy párhetes cicát tisztítottak meg a vörösiszaptól. Ivanyik Zsolt, a vegyi csoport Kazincbarcikáról érkezett önkéntese elmondta, hogy 28 órája dolgoznak folyamatosan, az állatvédőkkel közösen mentik a kertekben rekedt állatokat. A Tököli Állatmenhely munkatársai a devecseri Hunyadi utcából csirkéket, kacsákat, kakasokat szabadítottak ki délelőtt.

Devecserben független kárszakértők járják az utcákat, de több ember is arról beszélt, hogy félnek a csalóktól, nem mernek információt adni személyes adataikról. A templom melletti hangszórókból egy Ajkáról műsort sugárzó rádióadón keresztül a gátépítésről szóló híreket közvetítik. A menetrend szerinti buszjáratok és postaautók mellett teherautók jelentik a forgalmat, az utcákon maszkban közlekednek az emberek.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint vagyonelleni bűncselekményekről eddig nem érkezett bejelentés, a rendőrök folyamatos ellenőrzést tartanak azokban az utcákban, ahonnan kiköltöztettek embereket.

Sorban érkeznek a segítő felajánlások


Ezer hektárnyi, a vörösiszap által károsított termőföld regenerálására ajánlott fel 7,5 millió forint értékű Phylazonit baktériumtrágyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrova-Bio Kft. és a Szuro-Trade Kft.

A 10 ezer liter baktériumtrágya-adomány 1000 hektáros területen elősegíti a termőképesség és a talajélet visszaállítását - közölték a Beszterecen közösen biotrágyagyárat működtető cégek vezetői sajtótájékoztatón Nyíregyházán hétfőn.

A Phylazonit hatására a talajban ismét megjelennek azok a baktériumok, amelyek a termesztett növények számára elengedhetetlenek, s emellett a baktériumtrágya segít megakadályozni, hogy a növények "felvegyék" a mérgező anyagokat - mondta el Vajda Sándor kereskedelmi vezető.
Vajda szerint a Phylazonit alkalmazása a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb a vörösiszap által károsított talaj termőképességének helyreállításához, az egészséges táplálék újbóli termesztéséhez.

Kifejtette: a talajban a vörösiszap tárolásához kapcsolódó lúgos folyadék okozza a károsítást, megváltoztatva annak optimális, 6-7 közötti PH-értékét. Az ettől magasabb mutató kialakulásánál - mint most a vörösiszap okozta szennyezésnél - a talajban csökken a kedvező hatású baktériumok száma, míg a károsoké nő, s az utóbbiak ellehetetlenítik a növények életfeltételeit.
Az okozott kár elhárítására két lehetőség van, például a teljes termőréteg lecserélése, ez azonban - állította Vajda Sándor - horribilis összegbe kerülne, és a veszélyes hulladékként elhelyezése is szinte megoldhatatlan. A másik lehetőség a lúgos talaj semlegesítése, ami történhet gipsszel, s ez szintén jelentős költségeket igényel és a folyamat lassú is.
Az Agrova-Bio Kft. kereskedelmi vezetője úgy vélte: a talajban a megfelelő élettér visszaállítására a kedvező hatású baktériumok talajba juttatása a leggyorsabb és a legolcsóbb megoldás, ami Phylazonit révén érhető el.

Vajda fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az általuk javasolt módszer tudományos hátterét a Debreceni Egyetem növényélettani tanszékének kutatómunkája adja, ami a baktériumkészítmények kedvező hatásáról és a talajban lévő káros anyagok semlegesítéséről szól.

A két szabolcsi cég tavaly az Európai Unió 125 millió forint összegű támogatásával épített Beszterecen évi 12 millió liter folyékony biotrágyát előállító gyárat.

Egy teljes ház becsült építési költségével, 30 millió forinttal járul hozzá Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja a Magyar Kármentő Alaphoz.

A jogutód az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye útján kéri mindazokat, akik megtehetik, hogy járuljanak hozzá a vörösiszap károsultjainak megsegítéséhez.

"Felhívom azokat, akik megtehetik, hogy jelképesen építsünk egy-egy házat földönfutóvá lett magyar honfitársainknak" - olvasható Vásárhelyi Gábor közleményében.

Bartók Béla jogutódja hozzátette: ma, amikor elkeseredett harc folyik a még tönkre nem ment értékek megmentéséért, amikor egy nagyközség és egy város vált szinte teljesen lakhatatlanná, nincs helye annak, hogy a segítségnyújtáson gondolkodjunk.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett alapot szombaton hozták létre azért, hogy mindenki, aki segíteni akar a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjain megtehesse akár bel-, akár külföldről is.

A Magyar Kármentő Alap számlaszáma belföldi utalásnál: 11794022 22222222; külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000.

Marcal: javul a víz minősége

Javul a Marcal folyón Győr-Moson-Sopron megyébe érkező víz minősége; a Rába, a Mosoni- és az Öreg-Duna a szennyezés előtti állapotban van – közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn.

Jelenleg négy helyen kezelik légbefúvással a vizet, hogy a gipsz jobban oldódjon benne. A víz pH értéke fokozatosan javul, a koroncói duzzasztónál vasárnap este mért érték 8,18 volt. Csütörtök délben ez az érték még 10,7 körüli volt. A Rábán, a Mosoni-Dunán és a Nagy-Dunán végzett mérések eredményei a szennyeződés előtti állapotnak felelnek meg.

Tízezer tonna gipsz


Már több mint 10 ezer tonna gipszet szállítottak a visontai Mátrai Erőműből a Veszprém megyei iszapömlés okozta szennyeződés semlegesítésére - mondta a társaság igazgatóságának elnöke hétfőn az MTI-nek.

Hétfő reggelig összesen 10.140 tonna gipszet raktak kamionokba, s további teherautók várnak rakodásra - közölte Valaska József, hozzátéve, hogy a gipsz a továbbiakban is rendelkezésre áll; jelenleg 3000 tonnányi anyag van az erőmű raktáraiban.

Valaska József elmondta, hogy Magyarországon egyedül Rudabányán bányásznak természetes gipszet, de az - szerinte - gyenge minőségű. Ugyanakkor a visontai erőműben - a kibocsátott füst kénleválasztása során melléktermékként - évente mintegy 500 ezer tonna jó minőségű, nagy tisztaságú gipsz keletkezik. Ezt egy szomszédos gipszkartongyárnak, illetve a cementgyáraknak értékesítik - fűzte hozzá.

A katasztrófahelyzetben természetesen díjmentesen szolgáltatják a gipszet a védekezéshez - mondta a társaság igazgatóságának elnöke.

A legsúlyosabb állapotban lévő beteg állapota nem javul


Nem javul a legsúlyosabb állapotban Győrbe szállított vörösiszap-sérült állapota – közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa hétfőn az MTI-vel.

A testfelületének több mint 70 százalékán sérült idős embert már a múlt héten le akarták venni a lélegeztetőgépről, de a jelen állás szerint nem tudni, hogy ezt mikor tehetik meg – mondta Tamás László János.

A másik két - bőrének 10-15, illetve 20-25 százalékán - sérült ember állapota javul; előbbin már végrehajtottak egy kisebb műtétet, utóbbinál a napokban terveznek egy beavatkozást.

Az új gát háromnegyede elkészült


Hetven százalékban elkészült a védőgát - ezt hétfőn kora reggel közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI-vel.

Elmondása szerint az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, a munkálatok folyamatosak.

Dobson Tibor az elsődleges feladatok közé sorolta a tározó két kazettája, a 10-es és 9-es számú közötti nyomáskülönbség csökkentését. A már sérült kazettában massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. A 9-es kazettában azonban víz és iszap is van, s bár a két kazettát elválasztó gát ép, de a nyomáskülönbséget a további veszélyhelyzet elkerülése miatt csökkenteni kell, amit szivattyúzással érnek el. A kiszivattyúzott vizet az élővilág védelme érdekében semlegesítik, hogy csökkenjen lúgosságának magas Ph-értéke - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő ugyancsak fontos feladatnak nevezte a települések takarítását. Mint mondta, Somlóvásárhelyen a lakosság összefogott, szinte minden szükséges munkálatot elvégeztek: a 16 érintett házat kitakarították és gipsszel leszórták.

Folyamatosan takarítják Devecsert és Kolontárt is. Előbbinél 7 hektárt öntött el a vörösiszap, ez mintegy 200 házat érintett. Kolontáron a vörösiszap 3 hektáron, de a devecserinél magasabban pusztított, s mintegy 35 házat érintett.



Ma derül ki, mikor mehetnek vissza a kolontáriak


Hétfőn tudatják Kolontár kitelepült lakosságával, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba - közölte a veszprémi település polgármestere az ajkai sportcsarnokban elszállásolt emberek részvételével tartott lakossági fórumon vasárnap este.

Tili Károly kijelentette: hétfő estig elkészül a települést védő gát, amely egy esetleges újbóli vörösiszap-lavinától mentené meg a kis települést. A védelmi bizottság a munkálatok előrehaladásának ismeretében dönt arról, hogy a falut elhagyó 715 ember mikor térhet vissza üresen hagyott otthonaiba.

Több lakos arról panaszkodott, hogy mivel megsemmisült a háza, a bank arra figyelmeztette: jelzálog-hitelét felmondja, mivel a fedezetérték megsemmisült, így egy összegben kell majd kifizetnie tartozását.

Egy nő pedig azt mondta: mivel kedd óta nem tudott munkába állni, elveszítette munkahelyét. Az asszony a megsemmisült kolontári Molnár utcában élt.

Az ajkai sportcsarnokban berendezett átmeneti szálláson vasárnap éjszakára mindössze 14 ember igényelt férőhelyet - tájékoztatták az MTI-t a sportcsarnok dolgozói.

Devecserben szintén lakossági fórumot tartottak a kisváros polgármesterének részvételével. A polgármester elmondta: a település zárásának feloldásáról hétfőn tárgyal a védelmi bizottság.
Mivel Kolontár mellett Devecser is le van zárva, az újságírók a kisvárosban nem dolgozhattak. Ezért a tervek szerint a kisváros egyik terén hétfőn sajtóközpontot állítanak fel.

Körgátat emelnének Somlóvásárhely köré

Egy körgát építésével védenék a vörösiszappal elöntött Somlóvásárhelyt egy újabb esetleges iszapömléstől, és az ehhez szükséges munkát már elkezdték - mutatta meg Marton László, a veszprémi település független polgármestere az MTI tudósítójának vasárnap este a már napok óta zajló munkálatokat a falu határában.

A településre hétfő délután zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában. Vasárnap estére az MTI tudósítója azt látta, hogy a házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták. A falu határában több száz tonna gipsz van felhalmozva, és szükség esetén a Torna-patak vízébe keverik, hogy egy újabb gátszakadáskor kizúduló, és a patakon lefolyó lúgos anyagot még a Marcal folyóba kerülése előtt semlegesítsék.

A szennyezőanyagot úgy gyűjtötték össze, hogy a földet 30-40 centiméter mélységben legyalulták. A munkálatok elvégzését egy csepeli vállalkozó ingyenesen felajánlott három teherautója és egy munkagépe segíti.

Az Aradi utcát fél évvel korábban ugyanígy elöntötte az árvíz, de akkor két nap alatt megszabadultak a víztől, de a mostani vörös sártenger minden bizonnyal hosszú hetekig keseríti majd az emberek életét, ugyanis több hektárnyi szántón derékig ér a sár - mondta a település polgármestere, aki arról is panaszkodott, hogy a katasztrófa után mindenki "magára hagyta" a falut.

"Nem kellenek ide újságírók, sem emberek, csak védőfelszerelés és munkaruha" - mondta Marton László, megemlítve, hogy többszöri kérésük ellenére csak pénteken, négy nappal a katasztrófa után kaptak segítséget a katasztrófavédelemtől.

A falu első embere, aki elmondása szerint már hatodik napja kezeslábasban és gumicsizmában dolgozik a kárfelszámoláson, azt ígérte, kedden már minden lakos cipőben járhat az udvarán, mert addigra feltakarítják és leföldelik a korábban méteres magasságban álló sártenger helyét.
Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy a határban megmaradó vörösiszapot hogyan és mikor szállítják el. Attól tartanak, hogy szárazabb időben az az iszap porrá válik, s az egész falut beszennyezi majd - jegyezte meg.



A falu közepéig gipszes utat folyamatosan locsolják, de a munkagépek és a személyautók szinte valamennyi közutat folyamatosan beszennyezik, ezért ők is szünet nélkül locsolni kénytelenek. Mivel nincs más lehetőségük, egy szomszédos településről, Borszörcsökről kölcsön kapott 37 éves tűzoltóautóval próbálják tisztítani az utakat - mondta a polgármester.

A megsérült 16 házba minden lakó visszatért, kitakarítottak, sötétedés után a házak többségében már a villany is égett. A munkagépek este 7 óra után megpihentek, hogy hétfő reggel újrakezdjék egy hete tartó küzdelmüket a vörös sárral.

A fali kocsmájában az MTI tudósítójától azt tudakolták, valóban reális veszély áll-e fenn egy újabb gátszakadásra, mert a híradásokban egymásnak ellentmondó információk jelennek meg, de - mint a helybeliek mondták - ők abban bíznak, egy újabb gátszakás esetén kiömlő iszap már nem érheti el településük lakóházait.

A helybéliek abban is bíznak, hogy az ő falujukat nem kell kitelepíteni, mint Kolontárt, vagy erre felkészíteni, mint Devecsert.

A polgárőrök szerint - akik a védekezésen dolgoznak már napok óta - akkor lenne baj, ha az iszapáradat Devecsertől, a patakból kiöntve "jönne el" hozzájuk, de addigra - mint jelezték - már elkészítik a Torna-patak mellett húzódó körgátat.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását