2024. május 8. - Mihály

Shenszian szellemi kulturális öröksége - Wen Zhuang tűzoroszlán

A tűzoroszlán az oroszlántánc egyik formája, amelyet azért neveznek így, mert az oroszlán szőrét számos égő gyertya alkotja, és előadáskor az egész testén tűzcsillagok pattognak. Kínában erős helyi jelleggel rendelkezik, és a vidéki nép sajátos szórakozási módja.
2023. december 23. szombat 13:07 - HírExtra

A Wen Zhuang tűzoroszlán kultúrája Shandong tartomány Shenszian megyéjének Donglu utcai Wen Zhuang falujából ered. Általában a kínai újév utáni második holdhónap második napjának estéjén kerül sor az előadásra, egyrészt az ünnepi hangulat fokozására, másrészt a jó időjárásért és a bőséges termésért imádkozva. Ez Shandong tartomány egyedülálló néptáncművészete.

A Wen Zhuang tűzoroszlán a népi hagyományokból ered. Már ezer évvel ezelőtt, a Szong-dinasztia idején is létezett a Wen Zhuang környékén. A művészek a Csing-dinasztia idején Shenszian megye Dong Jie városnegyedében, korbban pedig Sanghajban, Nankingban és más helyeken is felléptek. Új Kína megalapítása után a második generációs örökösök, Ren Jinsheng és Ren Jinsheng hozták át Dong Jie-ból Wen Zhuangba. A második világháború idején Wen Zhuang idős művésze, Ren Jinsheng apja egy takaróba csomagolva, a tűzifarakás alatt rejtette el a kedvelt tűzoroszlán kellékeit, hogy megőrizze őket. Ezt most Ren és Ren Haibo örökölték.

A Wen Zhuang tűzoroszlán jelenlegi örököse, Ren Bao tinédzserként követte apját, vele előadásokon lépett fel. Évekig tartó kutatás után, az elődök technikáját és bölcsességét tiszteletben tartva, javította a tűzoroszlán készítésének technikáit és az oroszlántánc mozdulatait, hogy mindezt minál látványosabbá tegye.1984-ben a projekt képviselte Shenszian megyét a Liaocheng városi néptáncfesztiválon, ahol első díjat nyert. Ugyanebben az évben a Shandong tartományi Ének- és Táncegyüttes szervezte meg a Shenszian megyébe látogatást, hogy megtanítsák a tűzoroszlánt. 

A tűzoroszlán bekerült a "Néptánc gyűjtemény" történeti könyvébe. A projekt 2007-ben felkerült a tartományi szellemi kulturális örökség listájára is.

A Wen Zhuang tűzoroszlán különleges művészetét Kína történelmi emlékezetből ásták elő, amivel ma nemcsak gazdagítja a néptánc formáit, hanem élénkíti a helyi lakosság ünnepi kulturális életét is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását