2024. május 12. - Pongrác

Leopárd volt a mélygarázsban

Értékes középkori leleteket találtak a Budai Vár azon területén, ahol ebben a hónapban megkezdik a 700 férőhelyes mélygarázs építését - mondták el a régészeti feltárás vezetői az MTI-nek.
2007. február 7. szerda 12:07 - Hírextra
Tóth Anikó, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársa beszámolt arról, hogy Mátyás király korából gyerekjátékokon és kerámiadarabokon kívül egy valószínűleg kedvencként tartott leopárd foga is előkerült az egykori királyi lovarda, a Csikós udvar alatt és annak környékén végzett régészeti feltáráskor. Ezeken kívül számos kerámia-, vas-, üveg- és bronztárgy, faragott kő, valamint az étkezési kultúráról árulkodó állatcsont is felszínre került - tette hozzá Tóth.


Közlése szerint a leleteket restaurátorok tisztítják, konzerválják, összeragasztják, kiegészítik, az állati maradványokat pedig zoológusok elemzik. A leleteket a restaurálás után régészek válogatják majd át, az értékesek a BTM gyűjteményébe kerülnek.

Tóth Anikó úgy vélte: a leletekből önálló kiállítást valószínűleg nem rendeznek, feltehetőleg az intézmény régészeti munkájának összegző tárlatán tekinthetik majd meg őket az érdeklődők. Magyar Károly, a BTM középkori osztályának vezetője, a feltárás másik irányítója elmondta: a mintegy 3.600 négyzetméteres területről összesen 110 ládányi lelet került felszínre az elmúlt másfél év alatt.

A XV.-XVII. századi lakók ugyanis erre, az akkoriban a várfalon kívülre eső részre szórták a szemetet, amely rendkívül érdekes leletanyagot szolgáltat, jelentős mennyiségű kultúranyagot tartalmaz. A vár védelmét szolgáló árkot a XIV. században kezdték betemetni, az így keletkezett területen észak-déli irányú utak húzódtak. A mai Tabán felé eső lejtős, várfal mögötti terep fokozatosan töltődött fel - tette hozzá a szakember.

Magyar Károly ismertetése szerint a terasz formájú rész feltárását több lépcsőben végezték. Falmaradványokat már az 1950-es években azonosítottak, az 1970-es években pedig szondázó kutatást végeztek, így amikor a mélygarázs építése konkretizálódott, már tudták, mire számíthatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását