2024. május 16. - Mózes, Botond

Busójárás 2007

Idén sem marad el a Busójárás. Ráadásul a helyszín sem képes változni, vagyis Mohács városán vonulnak keresztül a gonosz pofák. Áldott tradíciók. Ez a mi "Riói karneválunk". És fontos, hogy maradjon! Most február 15. és 20. között farsangolhatnak az ide é
2007. február 16. péntek 15:16 - Kőmíves Péter
Mert a hagyományt igenis illik tisztelni és ápolni. A mohácsi rémmaszkos felvonulás már régóta jelen van történelmünkben. Bár egyesek a törökök kiűzésével rokonítják a busójárást, valójában sokkal inkább a télbúcsúztató ünnepek szülték meg létét.



Február 15-én a „Kisfarsanggal” indul a 2007-es Busójárás, mely a gyerekek részvételével adja meg a kezdőlökést a sorozatnak. A következő napon, pénteken egy kiállítás nyílik a mohácsi busóálarc faragók, illetve naiv művészek munkáiból, és ehhez köthető a hivatalos megnyitó is. Február 17-én már gyülekeznek a város főterén kedvelt busóink, de a „nagy buli” Farsangvasárnapkor indul be. Hétfőn a hagyományhoz híven házról házra járnak az ördögmaszkos alakulatok, aztán kedden este a történet csúcspontjához érkezik: este meggyújtják a máglyát a koporsó alatt, amivel egyúttal – remélhetőleg – a telet is elűzik. Ami idén ugyan nem volt, de azt hiszem, senki nem szeretné, ha mégis idetolná a képét.

Hogy személyesen is meggyőződjünk arról, hogy busóink, jankeléink és egyéb sokác figuráink szakszerűen végzik-e dolgukat, nem nagy kihívás leugrani a Duna-parti városba. Garantáltan nagy élményhez jutunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását