2024. május 19. - Ivó, Milán

Blair türelemre int

A türelem fontosságát hangsúlyozta az Irán által fogva tartott brit katonák ügyében pénteki nyilatkozatában a brit kormányfő, akinek szavai jóval visszafogottabbak voltak a korábbi hivatalos megnyilatkozásoknál.
2007. március 30. péntek 15:58 - Hírextra
Tony Blair azt mondta, a brit kormány nem érti, mi az irániak célja az elfogott katonákról napi rendszerességgel bemutatott felvételekkel, mert ezek csak "a külvilág undorát" fokozzák. Blair szerint "senkit nem lehet átverni azzal", ha elfogott katonákat "ilyen módon manipulálnak". A kormányfő arra utalt, hogy az éppen egy hete, a Perzsa-öbölben járőrözés közben fogságba ejtett 15 fős brit egység több tagja iráni közlés szerint "beismerte" a behatolást iráni területi vizekre.

Irán emellett több olyan levelet is közzétett, amelyeket állítólag a kötelék egyetlen nő tagja, Faye Turney írt, és amelyek szintén "beismerik", hogy a brit kötelék megsértette az iráni tengeri határt. A brit sajtóban pénteken közölt második levélben, amely szakértők szerint egyértelműen kényszer hatására íródott, egyebek mellett az áll, hogy az irániak "jól és emberségesen" bánnak a britekkel az egység által elkövetett "helytelen cselekedet" ellenére is, amiért a brit katonák "örökké hálásak" lesznek.

A katonanőnek tulajdonított kézírásos levél felteszi a kérdést, "nincs-e itt az ideje a (brit) erők kivonásának Irakból, lehetővé téve (az irakiaknak) a döntést saját jövőjükről".

Pénteki nyilatkozatában Blair azt mondta: ha az irániak ezt tovább folytatják, csak saját elszigeteltségüket erősítik. Hozzátette ugyanakkor: Nagy-Britanniának "keményen, határozottan, de türelemmel" kell kezelnie az ügyet. Arra a felvetésre, hogy a közvéleményben sokan enyhének tartják a brit álláspontot, a kormányfő azt mondta: a legfontosabb az, hogy a katonák épségben hazatérjenek. Ehhez türelemre van szükség; a brit lépéseket "nyugodtan kell kimérni" - fogalmazott a miniszterelnök. Blair szerint az iráni rezsim rá fog jönni, hogy a kialakult helyzetben semmit sem nyerhet.

A kormányfő megerősítette azt a brit álláspontot, miszerint a brit kötelék iraki vizeken tartózkodott, amikor az irániak fogságba ejtették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását