2024. május 10. - Ármin, Pálma

30 millióért a Holdra

Húszmillió dollárt (közel 3,7 milliárd forintot) ajánl fel annak a magáncégnek a Google Inc. vállalat, amely elsőként juttat pilóta nélküli, adatokat a Földre továbbító űrjárművet a Holdra; további tízmilliót (1,8 milliárd forintot) pedig a második helyez
2007. szeptember 14. péntek 13:17 - Hírextra

A Google az X Prize Foundation kaliforniai non-profit intézettel karöltve vezényli le a versenyt. (Utóbbi állt az első magánszemély űrutazásának megszervezése mögött.)
A vetélkedés meghirdetésével az volt a kezdeményezők célja, hogy felpezsdítsék a magánszféra érdeklődését az űrrepülőgép ipar iránt és egyúttal fémjelezzék az úttörő vállalkozást. A holdra szállási verseny a világ minden tájáról jelentkezők számára nyitott.

A díjazás nem csekély, ám a vállalkozás is komoly erőfeszítéseket igényel: a csapatoknak elő kell teremteniük a pénzt egy olyan űrjármű megépítésére, amely túléli a landolást és egy sor további feladat végrehajtására is képes, így például kamerával dokumentálja az expedíciót. A szakértők szerint a költségek elérhetik a 20-60 millió dollárt.

A versenyszabályok szerint a holdjárónak legalább fél kilométert kell megtennie az égitest felszínén, és adatokat kell sugároznia a Földre: például képet önmagáról, a környezetéről és közel valósidejű videó felvételeket. A versenyzőknek kell biztosítania a jármű célba juttatását akár a maguk építette rakétával, akár egy rakétaépítő vállalattal szerződve.

Ha a feladatot valamely csapat 2012. végéig teljesíti, az elnyeri a 20 millió dolláros jutalmat. Amennyiben nem lesz ilyen, a díj 15 millió dollárra (2,7 milliárd forintra) csökken, de még 2014-ig elvihető. A második díj 5 millió dollár (918 millió forint), és 5 milliós jutalmon osztozhatnak azok a részvevők, akiknek sikerül az expedíció, és még szorgalmi feladatokat is végeznek, például fellelik a korábbi sikeres holdra szállások relikviáit, jeget keresnek vagy átvészelnek egy éjszakát a Holdon.

A Google X Prize részleteinek ismertetését a Wired magazin Los Angelesben megnyílt NexFest technológiai kiállítására időzítették a szervezők.

A 30 milliós prémium a második legmagasabb összegű ösztönző, amely a magán-űrkutatást támogatja. Robert Bigelow szálloda-mágnás 50 millió dollárt (több mint 9 milliárd forintot) ajánlott annak az amerikai csapatnak, amely 2010-ig Föld körüli pályára tud állítani egy embert is szállító űrhajót.

A Google versenykiírása a Hold meghódítására tett kísérletek újabb konjunktúrájának idejére esik: a következő évtizedben nemcsak a NASA tervezi a visszatérést, hanem európai ás ázsiai kormányok is dolgoznak a terven.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását