2024. május 11. - Ferenc

Szótárnap díjai

Tizennégy kiadványt díjazott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szótári Munkabizottsága az első ízben kiírt "Kiváló Magyar Szótár" pályázat keretében, az elismeréseket szerdán adták át Budapesten, a IV. Szótárnap megnyitóján.
2007. október 17. szerda 20:16 - Hírextra

A IV. Szótárnap megrendezésében az Akadémiai Kiadó, a Grimm Kiadó, a MorphoLogic és a Tinta Könyvkiadó vett részt. A rendezvény védnöke Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke.

Bucsi Szabó Zsolt, az Akadémiai Kiadó vezérigazgatója a megnyitón elmondta: a szótárak a könyvpiac 5 százalékát teszik ki.

"Magyarországon a szótárkiadás teljes egészében a piacra van bízva, a piaci mechanizmusok szabályozzák ennek összes pozitívumával és negatívumával együtt" - hangsúlyozta.

Hozzátette: amennyiben olyan cégek uralják a piacok, amelyek tevékenységükben kizárólag a vállalkozás szabályait tekintik iránymutatónak, behozzák "az üveggyöngyöt".

Összegzése szerint a minőségi szótárkiadást vállaló cégeknek fel kell hívniuk a vásárlók figyelmét arra, milyen kiadványokat érdemes megvenni. E célt szolgálja a Szótárnap és kedvezményes vásár.
Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó Nyelvi Szerkesztőségének igazgatója a száz éve született Országh László (1907-1984) nyelvészről, irodalomtörténészről, az MTA Szótári Munkabizottságának elnökéről, egyetemi tanárról emlékezett meg.

Rámutatott arra: Országh László azon ritka tudósok egyike volt, akinek egyaránt sikerült maradandót alkotnia mint kutatónak, s mint pedagógusnak.

Közlése szerint Országh László nevéhez fűződik a Magyar Nyelv Értelmező Szótára, amelynek a nyelvész főszerkesztője volt.

"A legnagyobb elismertséget azonban a Magyar-angol és Angol-magyar szótáraival szerezte, a magyar nyelvben az Országh már szinte köznevesült, az angol szótárt jelenti" - emelte ki Pomázi Gyöngyi.

Prószéky Gébor, az MTA Szótári Munkabizottság elnöke ismertette a "Kiváló Magyar Szótár" pályázat feltételeit, amelyet az idén első ízben hirdettek meg, hogy elismerésben részesítsék a színvonalas kiadványokat.

Kifejtette: a versenyen, amelyet évről évre megrendeznek a jövőben, a kiadók az elmúlt évben megjelentetett, magyar vonatkozású szótárakkal indulhatnak. Kivételt az első három pályázat jelent, amely a megelőző öt év szótárterméséből válogat.

Prószéky Gábor a magyar vonatkozással kapcsolatban kiemelte, hogy ez jelentheti az egynyelvű magyar szótárakat, továbbá a két- vagy többnyelvű kiadványokat, amelyekből az egyik nyelv a magyar. Pályázhatnak magyar szerzők által készített idegen nyelvű szótárral is.

Tájékoztatása szerint a 2007-es pályázaton 35 szótár: 9 egynyelvű, 14 kétnyelvű és 12 szakszótár indult. Elismerésben 14 kiadvány részesült.

A díjakat Kiss Jenő akadémikus, az MTA Nyelvtudományi Bizottságának elnöke adta át.
Elismerést kapott A magyar nyelv nagyszótárának I. és II kötete (MTA Nyelvtudományi Intézete), az Akadémiai Kiadó által megjelentetett Magyar értelmező kéziszótár, valamint a Magyar-francia és Francia-magyar kisszótár.

A díjazottak között van a Magyar közmondástár és a Magyar szólások és közmondások szótára (Tinta), a Magyar-török szótár (Nemzeti Tankönyvkiadó), a Német-magyar kéziszótár, a Magyar-angol és Angol-magyar tanulószótár (Grimm), az Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak (Oxford), a Magyar-angol szótár (Aquila), az Európai Unió hivatalos kifejezéstára (MorphoLOgic), a Régészeti kifejezések szótára (Enciklopédia) és a Francia-magyar kulturális szótár (Corvina).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását