2024. május 17. - Paszkál

Kiadatását kérik a torzarcú pedofilnak

A nyilvánosság erejének köszönhetően és egy thai transzvesztita nyomát követve pénteken sikerült elfogni Christopher Paul Neil kanadai származású angoltanárt, akit több mint egy tucat gyermek szexuális zaklatásával gyanúsítanak.
2007. október 20. szombat 08:11 - Hírextra
A 32 éves férfit egy Thaiföld északi részén fekvő kisvárosban tartóztatták le , ahol turista nemigen jár. A rendőrség közlése szerint Neil nem tanúsított ellenállást, tudta, hogy a játszmának vége.
Miután a bangkoki repülőtér biztonsági kameráinak felvételei alapján kiderült, hogy Neil az országba érkezett, a rendőrök információ után kutatva bejárták a metropolisz vöröslámpás negyedét és felkeresték Pattaya, a szexturisták és szexuális bűnözők paradicsomaként elhíresült tengerparti város ismert figuráit is. Több transzvesztita jelezte, hogy egy bizonyos Ohm társaságában látták a képen látható férfit.

Sikerült kinyomozni a thaiföldi polgári nevét és telefonszámát. A mobiltelefon adatai alapján rekonstruálni tudták a pár útját, amely Bangkokból Pattayába vezetett, onnan pedig tovább Északra. Egy bérelt házban voltak mindketten, amikor a rendőrség lecsapott. Neil nyugodt volt és szűkszavú. Megadta a teljes nevét és ezen kívül "csak annyit mondott, hogy tud az Interpol elfogatóparancsáról".

Az ügy három éve kezdődött, amikor a német rendőrség az interneten mintegy 200 felvételt talált, amelyeken egy kiskorúakkal fajtalankodó férfi látható. A Kambodzsában és Vietnámban készült felvételeket maga a gyanúsított publikálta, de előtte eltorzította, "örvényesítette" az arcát.
A német Szövetségi Bűnügyi Hatóság (BKA) szakembereinek sikerült rekonstruálni az arcvonásokat, de az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) 186 tagállami irodája közül egyikben sem volt ismerős a kép. A nemzetközi rendőrség ezért október 8-án példa nélkül álló módon a közvéleményhez fordult segítségért.

A felhívásra több mint 350-en válaszoltak. Három különböző kontinensről származó, öt egymástól független forrás alapján három napon belül azonosították a gyanúsított személyazonosságát, és a világméretű akció 10. napján el is fogták. A hajtóvadászat sikerét a nemzetközi rendőri szervezet figyelmeztetésnek szánja a világszerte keresett bűnözőknek. Az Interpol és a 186 tagállam rendőrsége egyesülve a nyilvánosság és az internet "hatalmas erejével mindenkit megtalál, akárhol is bujkáljon" - mondta Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára a szervezet lyoni központjában kiadott közlemény szerint.

A nyomozás során előkerült Neil MySpace-profilja is. A közösségi portálon létrehozott - időközben a szolgáltató által törölt - honlapján közölt bemutatkozása szerint "már öt éve Ázsiában csavargok, főleg tanítással és a rosszalkodás egyéb formáival töltöm az időt Imádok tanítani..."
A pedofíliával gyanúsított férfi több thaiföldi, dél-koreai és vietnami iskolában tanított angolt, az Interpol szerint legalább 2000 óta. Korábban, még Kanadában lelkésznek tanult.
Utoljára Dél-Koreában dolgozott és a múlt héten pénteken, amikor szorulni kezdett a hurok, Bangkokba utazott. Fotóját három kiskorú - 9, 13, illetve 14 éves - thai fiú is felismerte. Tanúvallomásuk szerint Neil orális szexért cserébe pénzt ajánlott fel nekik még 2003-ban.
A vallomások alapján csütörtökön adták ki ellene az elfogatóparancsot Bangkokban. Csak a thaiföldi hatóságok három különböző bűncselekménnyel - köztük kiskorúak szexuális zaklatásával - gyanúsítják. Ezekért akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, de a vietnami és a kambodzsai hatóságok is kezdeményezhetnek eljárást ellene. Neil kiadatását Kanada is kérheti, mert az ottani törvények szerint kanadai állampolgárt külföldön elkövetett szexuális bűncselekményekért hazájában is felelősségre lehet vonni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását