2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kétszínű orvosok

Egy felmérés szerint az amerikai orvosok mintegy fele ódzkodik attól, hogy jelentse hozzá nem értő vagy etikátlan kollégáját, holott saját bevallása szerint ezt találná helyesnek.
2007. december 16. vasárnap 10:01 - Hírextra
A felmérést a bostoni Harvard Medical School kutatója, Eric Campbell és csoportja végezte. A vizsgálatból kitűnik, hogy az orvosok mást tartanak helyesnek és mást tesznek a gyakorlatban.
A megkérdezettek 46 százaléka ismerte el, hogy volt tudomása súlyos orvosi hibáról, amelyet mégsem jelentett az illetékeseknek.

2000-ben jelentette az Egyesült Államok Orvosi Intézete, hogy csak a kórházakban 98 ezer beteg hal meg évente műhiba következtében. Ezután Campbell csapata 2003-ban és 2004-ben 1600 orvos körében végzett felmérést, amelyet publikáltak is. Ekkor a megkérdezettek 96 százaléka válaszolt úgy, hogy jelentenie kellene főnökeinek vagy a hatóságoknak, ha ilyen műhiba a tudomására jut. 85 százalékuk a beteget vagy hozzátartozóját is tájékoztatta volna.

Mindez azonban elvi szinten maradt, nem vált gyakorlattá.

A hozzáértést firtató kérdésre a legtöbb orvos azt válaszolta, hogy lépést kell tartania szakmája fejlődésével. Ennek ellenére csupán 31 százalékuk esett át kompetenciafelmérésen az utolsó három évben.

Kicsi az állami orvosi bizottságok mozgástere alulfinanszírozottságuk miatt - állítja James Thompson, szövetségük ügyvezetője. A bizottságok nem tudnak ellenőröket kiküldeni, és nincsenek eszközeik a hibázók megfelelő szankcionálására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását