2024. május 12. - Pongrác

Veszélyek szilveszterkor

Szakemberek szerint a legálisan megvásárolható tűzijátékokkal is óvatosan kell bánni, egy-egy rossz mozdulat ugyanis komoly sérüléseket okozhat. A hatósági engedéllyel rendelkező árusoktól péntek reggeltől lehet megvásárolni az év utolsó napjára ezeket a
2007. december 28. péntek 18:18 - Hírextra
Az úgynevezett kistűzijátékokat és játékos pirotechnikai termékeket péntek reggeltől lehet megvásárolni az engedéllyel rendelkező árusoktól, elhasználni azonban csak szilveszter este lehet - este hattól egészen reggel hatig. Bár ezek az eszközök legálisak, mégis okozhatnak sérülést.

Gecse István, a pirotechnikai termékeket gyártó Crescom Kft. ügyvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy alapvetően kétfajta rossz mozdulatból adódó sérülés fordulhat elő. Az egyik a földről indítható bombetta telepeknél szokott megtörténni, hogyha valaki a gyújtószál lángra lobbantásakor a termék fölé hajol, ahelyett, hogy arrébb húzódna. Emellett a római gyertya lehet még veszélyes, hogyha azt nem felfelé tartják, hanem esetleg valakire ráfogják.

Gecse István azt mondta, hogy amíg engedélyezett volt, a petárda okozta a legtöbb balesetet: leginkább kézsérüléseket, ha valakinek a kezében robbant fel.

Petárdázni azonban idén is tilos. Hatósági engedéllyel rendelkező árustól lehet megvásárolni azokat az eszközöket, amelyeket lehet az év utolsó napján durrogtatni. A hibás, sérült, vagy megmaradt játékokat az év első öt napjában vissza kell vinni a forgalmazóhoz. Ha valakinél ezután is találnak, az 50 ezer forintos, aki pedig használja is, az 100 ezer forintos szabálysértési bírságra számíthat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását