2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem olvadtak egybe az alapítványok

A Magyar Mozgókép Közalapítványba (MMK) nem olvadt be a Magyar Történelmi Film Közalapítvány (MTFK), a szervezet az Uránia Nemzeti Filmszínház működtetését sem vette át az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM) - közölte Grunwalsy Ferenc, a közalapí
2008. január 11. péntek 17:46 - Hírextra
Grunwalsky Ferenc hangsúlyozta, a filmes szakma szerint "nincs értelme" az MMK és a történelmi film közalapítvány összevonásának. Önálló intézményként mind a mozgókép közalapítványnak, mind az MTFK-nak több pályázati lehetősége van - tette hozzá.

Korábban a szakminisztérium az MMK és a Magyar Történelmi Film Közalapítvány összevonását tervezte. Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára akkor úgy nyilatkozott, hogy az átalakítás célja a racionálisabb és átláthatóbb működés az állami források hatékonyabb felhasználásáért. Az összevonással egy nagyobb szervezetben nagyobb mozgástér nyílhat a történelmi filmek számára - vélekedett.

Az MMK kuratóriumi elnöke az Uránia moziról szólva arra mutatott rá, hogy a szaktárca által az üzemeltetésre felkínált összeget kevésnek találták. "A mozinak olyan kockázati tényezői vannak, amit a közalapítvány nem tud vállalni" - emelte ki. Hozzáfűzte, hogy ez "vagyonkockázatot jelent, nem egyszerű üzemeltetésről van szó".

Grunwalsky Ferenc kitért arra is, hogy az MMK az idén 4,81 milliárd forintot oszthat szét filmtámogatásra, míg a következő évre "átcsúszó" büdzséjük 3,2 milliárd forint.

Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy az idén 4,81 milliárd forintból gazdálkodhat a szervezet, holott korábban 4,98 milliárd forintot említettek, azt válaszolta, költségvetésüket az Uránia üzemeltetésére szánt összeggel és a történelmi film közalapítványra fordítandó támogatással csökkentették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását