2024. május 17. - Paszkál

Tikot vernek Mohán

Készülnek a hagyományos farsangbúcsúztató tikverőzésre a mohai fiatalok; a húshagyó keddi alakoskodó népszokásra ezer-ezerkétszáz vendéget várnak az ötszáz lelkes községbe - tájékoztatta az MTI-t a fejér megyei falu polgármestere.
2008. január 29. kedd 10:29 - Hírextra
Összeállt a tikverőzők csapata, s az idén is - mint a török idők óta majd minden esztendőben - a hagyományoknak megfelelően zajlik majd le február 5.-én a mulatság - mondta el Kovács Sándorné.
A fiatalok maskarás menete - élükön a bugyogójában tetemes mennyiségű szalmát cipelő, termetes szalmatörökkel, - hangos huj-huj kiáltásokkal járják végig a falut.

Bezörgetnek a portákra, üdvözlésként "termékenységvarázsló" korommal kenik be az asszonynépet - néha az otthon tartózkodó férfiembereket is -, majd a baromfiudvarban okoznak riadalmat a "tikok" között.

S ha a háziasszony nem volt elég fürge, bizony, a napi tojástermés bánja a maskarások látogatását. Mindezért "jutalom" jár a tikverőzőknek, a tojásszedő "lányok" kosarába kolbász, sonkaszelet kerül, s a csapatot pedig frissen sütött farsangi fánkkal, üdítővel, kávéval vendégelik meg.
A farsangi fánk és a tea kijár a faluba érkező vendégeknek is: az önkormányzat megbízásából egész asszonysereg süti a szalagos, illatos fánkot, s nem kevesebb, mint kétezer darabot kínálnak majd a mulatságot figyelőknek.

A programra máris több iskola, óvoda jelentkezett be. A mohai farsangbúcsúztató különlegessége a kormozás. Hogy honnan ered a szokás, ma már nem lehet kideríteni. Jó néhány évtizede feltehetően, egy tréfáskedvű legény akarta azzal fokozni a jókedvet, hogy kormos kézzel megcirógatta a lányokat.

Az ötlet megtetszett a mohaiaknak, s azóta a tikverőzés elmaradhatatlan része a kormozás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását