2024. május 17. - Paszkál

SMS szótár

A fiatal rövidítik a szavakat, amikor SMS-eket küldenek mobiltelefonjaikról vagy Interneten. A szavakat sok esetben csak mássalhangzókkal jelölik. Az új nyelv állítólag gyors és praktikus. Már a nyelvészek is felfigyeltek a jelenségre és a helyesírást, a
2008. február 3. vasárnap 11:08 - Hírextra

Az első, amely elfogadta használatát, a Collins szótár angol kiadója volt. Eredeti elképzelése az volt, hogy kiad egy szokványos rövidítéseket összegyűjtő szótárat, végül azonban belevett új, SMS-en használt kurtításokat is. Például gr-t (great), vagy a b4-t (before). Sokan érdekesnek és szükségesnek tartják ezt a kezdeményezést, a nyelvészek szerint azonban súlyos helyesírási hibákról van szó, amelyet nem szabad elfogadni.

Spanyolországban az internet-használók társasága a Vodafone-nal és más szolgáltatókkal együttműködve elindította az első online szótárat, amely összegyűjti a leginkább használt kifejezéseket.

Könyv is megjelent már ezekről a rövidítésekről. A spanyol Királyi Nyelvészeti Akadémia pedig jelenleg tanulmányozza, hogy kiad egy gyűjteményt az SMS-eknél felhasználható rövidítésekről. Igazgatója szerint tudomásul kell venni, hogy a nyelv a népé és az akadémia ismereteit is adaptálni kell az új technológiákhoz - írta az El País című spanyol napilap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását