2024. május 14. - Bonifác

Harc az elöregedéssel

A szőlősardói református temető helyreállítására fordítják a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ez évi, balsorsú műemlékek javára rendezett jótékonysági báljának bevételét - tájékoztatta a hivatal kedden az MTI-t.
2008. február 5. kedd 13:58 - Hírextra
A múlt szombati rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, szőlősardói református temetőt találták a résztvevők azonnali segítségre szoruló örökségi értéknek, a bál bevételére első helyen méltónak. A temetőmentésre összegyűlt a tervekben jelzett 1 millió forint - közölte Róna Katalin, a KÖH sajtófőnöke.

A résztvevők öt helyszínre szavazhattak: a szőlősardói temetőkert helyreállítása, a kopjafák restaurálása mellett a soproni egykori Ferences kert barokk kapujára, a márianosztrai kegytemplom barokk sekrestyeszekrényére, a zsámboki Nepomuki Szent János-szoborra, és a dunaharaszti Laffert-kastélyra.

A mostani volt a hetedik, ilyen jellegű jótékonysági bál, amit a KÖH szervezett. Az idei esemény fővédnökei Mezős Tamás, a hivatal elnöke és Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt.

Szőlősardó község az országhatárral kettévágott egykori Torna megyében, a Galyaságban található. A KÖH összegzése szerint a határszélre szorult, mélyen a csereháti dombok közé rejtett falucska a kistelepülések minden kínjával küszködik: elöregedés, elvándorlás, munkanélküliség, közlekedés, közszolgáltatások hiányosságai. Az egykor szebb napokat látott közösség ma 150 lelket számlál.

A település szélén található temető a falu egyetlen műemléke. A viszonylag kis kiterjedésű, körülbelül 3 ezer négyzetméteres sírkertben kizárólag fából faragott sírjelek, kopjafák találhatóak.
A szőlősardói a felső-magyarországi kopjafás temetők egyik utolsó, érintetlen tanúja, jellegzetes helyi ízléssel és szimbolikával, a helyi mesterek keze munkájával készült sírjelei kiemelten értékesek. Az elmúlt évtizedekben számtalan fa sírjel nyomtalanul elpusztult, megsérült, felrémlett a védett temető közeli teljes pusztulása.

A legfontosabb munka a még meglévő, eredeti kopjafák megmentése, és szükségesnek látszik az egész, ma kerítetlen temető köré az egykor minden bizonnyal létezett kerítés visszaépítése.
Mivel ismert a temető tudományos igényű, hiteles felmérése - az alaprajz és az egyes fejfák tekintetében - megvalósítható az egykori sírkert eredeti állapotához közelítő rekonstrukciója, az anyagi lehetőségekhez mérten az egykor volt fejfák hiteles másolatának elkészítése, és visszahelyezése eredeti helyükre.

A tervezett munkálatokat az e területen tevékenykedő Galyasági Településszövetség végzi majd el. A temetőmentő munka kiadásai két részből, a faanyag beszerzésének költségéből és a mesteremberek munkadíjából állnak. A munkálatok teljes költsége hozzávetőlegesen egymillió forint. A beavatkozás megvalósításához a KÖH örökségvédelmi engedélye szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását