2024. május 17. - Paszkál

Elbúcsúztatták Selmeczi Rolandot

Selmeczi Roland színművészt pénteken végső nyugalomra helyezték a budapesti Farkasréti temetőben.
2008. február 22. péntek 18:40 - Hírextra

A színész életének 39. évében, január 30-án hunyt el, autóbalesetben. Selmeczi Roland aznap délelőtt a szolnoki Szigligeti Színházban próbálta Hunyady Sándor Fekete szárú cseresznye című darabját, majd néhány órás pihenés után elindult Budapestre; Újhartyán közelében szenvedett halálos autóbalesetet.

Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a temetésen mondott búcsúbeszédében felidézte: Selmeczi Rolandnak azt ígérte, ha a sors is úgy akarja, megkapja az őt megillető szerepet. Azt remélte, hogy ez a fiatal színészben új erőket hoz a felszínre, új időszámítást jelent az életében, de nem így lett - tette hozzá.

Csöre Gábor színész arról szólt, hogy Selmeczi Rolandból sugárzott a nyugalom, kevés olyan ember volt a Vígszínházban, aki ne érezte volna magát jól társaságában.

Kálid Artúr színész kiemelte, hogy Selmeczi Roland a színpadon is ember volt, a színpadon is gyerek volt.

Selmeczi Roland 1969-ben született Budapesten. 1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínház tagja lett. Az utóbbi időben szabadúszóként a soproni Petőfi Színházban, a Karinthy Színházban, az Új Színházban, a Pesti Színházban, a Madách Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is játszott.

Legfontosabb színházi szerepei közé tartozott Chino (West Side Story), Evaristo (Goldoni: A legyező), Hierlinger Ferdinánd (von Horváth: Mesél a bécsi erdő), Christian (Rostand: Cyrano), Orsino (Shakespeare: Vízkereszt), Vargányai Guszti (Parti Nagy Lajos: Ibusár).

Szerepelt az Üvegtigris és a Kútfejek című mozifilmben, emellett több tévéfilmben és sorozatban is (A szabin nők elrablása, Kisváros, Angyalbőrben). Szinkronszínészként számos nagy sikerű film magyar változatában hallhatta a közönség: ő volt a Gyűrűk Ura trilógia Aragornja, a Shrek 2-ben Csizmás Kandúr, de Brad Pitt és Antonio Banderas is rendszeresen az ő tolmácsolásában szólalt meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását