2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szabolcsban villámkezűek az ügyészek

Időszerűségben továbbra is országos elsők a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyészek; tavaly mind a 7.710 ügyet 30 napon belül dolgozták fel, s hoztak határozatot, csakúgy, mint 2003-tól minden évben - hangzott el a nyírségi főügyészség hétfői sajtótájékozt
2008. február 25. hétfő 14:57 - Hírextra
Az ügyészek 5.046 ügyben emeltek vádat, míg a többit megszűntették, vagy visszaadták további nyomozásra - mondta Kovács András szabolcsi főügyész.

Hozzátette: összesen 7.850 gyanúsítottat vádoltak meg, mivel többszereplős ügyek is voltak, s a váderedményességi mutató 97,83 százalékos volt, ami szintén jobb az országos átlagnál.
Kovács András elmondta, hogy kiemelt szempontként kezelik a büntetőügyek lezárásának gyorsítását, hiszen tapasztalatuk szerint ennek visszatartó hatása van a bűncselekmények elkövetésénél.

A vádemeléssel végződött ügyek 49 százalékánál alkalmazták tavaly a gyorsított eljárást, a bíróság elé állítást, vagy tárgyalás mellőzésével hozott bírósági határozathozatalra tettek javaslatot.

A főügyész ugyanakkor kitért arra, hogy a tárgyalásról való lemondás lehetőségével - amikor beismerő vallomás van, s ahhoz a vádlott is hozzájárul, ráadásul ilyenkor a büntetés mértéke is a legalacsonyabb - egyetlen esetben sem éltek az érintettek Szabolcsban.

A sajtótájékoztatón Kovács András egy másik nyírségi "sajátosságot" is említett: 1.581 panasz érkezett az ügyészségre, s abból 1.182, az esetek mintegy 75 százaléka, a gyanúsítás ellen szólt.

A gyanúsítás elleni panaszok döntő részét elutasították az ügyészek, mindössze 28-nak adtak helyet. Az őrizetbe vétel ellen 68 személy tett panaszt, ott viszont magasabb, 20 százalék arányú volt az elfogadott kifogás.

Kovács András az ügyészségi nyomozásokkal kapcsolatban arról tájékoztatott, 244 eljárást indítottak a 365 feljelentésből.

A feljelentett személyek száma 585 volt, közöttük 143 rendőr, 37 határőr és 22 pénzügyőr szerepelt.

Különböző ügyek miatt végül 34 rendőrt, 26 határőrt és 11 pénzügyőrt vádoltak meg Szabolcsban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását