2024. május 17. - Paszkál

A Kazah Nemzeti Zeneakadémia ifjúsági zenekara Budapesten

A Kazah Nemzeti Zeneakadémia Ifjúsági Szimfonikus Zenekara kedden a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet. Az együttes a MÁV Szimfonikus Zenekar partnereként érkezik Budapestre - mondta csütörtökön az MTI-nek Strausz Erzsébet sajtóreferens.
2008. április 3. csütörtök 18:46 - Hírextra
A zenekart 1998-ban alapították, művészeti vezetője 2002 óta Abzai Mukithdinov - mondta az együttesről Strausz Erzsébet.

A mostani vendégszereplés során Bécsben lépnek fel, majd Prágában koncerteznek. Tavaly a zenekar néhány tagja részt vett az Európai Ifjúsági Zenekar munkájában, a híres zongoraművész és karmester, Vladimir Ashkenazy vezénylete alatt.

Az est karmestere, Saulius Sondeckis 1928-ban, Litvániában született. Több mint háromezer hangversenyt vezényelt, fellépett a világ minden jelentős hangversenytermében és szinte minden nagy zenekarának élén.

A koncerten Aiman Musszahadzsajeva hegedűművész Hacsaturján Hegedűversenyét szólaltatja meg. A muzsikus az első kazah nő, aki nagy nemzetközi hegedűversenyeken nyert díjakat. Mesteri technikája, érzékeny kifejezőkészsége révén világviszonylatban is nagyra értékelik. Repertoárja felöleli az európai zeneirodalmat Bachtól napjainkig, de magától értetődően orosz és kazah műveket is műsorán tart. 1998-ban élete álma valósult meg a Kazah Nemzeti Zeneakadémia létrehozásával, amelynek azóta ő az elnöke.

A zenekar tolmácsolásában hallható továbbá Rahmadijev alkotása, a Dairabay. A komponista művészetének lényege az a törekvés, hogy a kazah nép eredeti zenéjét, annak ősi erejét megőrizve, ötvözni tudja a modern zeneszerzés eszközeivel. Írt operákat, versenyműveket, kórusműveket, filmzenéket is (utóbbiak közül a leghíresebb az 1977-ben készült Transzszibériai expressz).

A koncerten Szerik Jerkimbekov Minaretje is elhangzik. A zeneszerző egy emberöltővel fiatalabb, mint Rahmadijev, zenéjének lényege mégis ugyanúgy fogalmazható meg: változatos karakterű, világos melódiái, hangvételének frissessége kapcsolatot teremt az eredeti népzene hangzása és a modern kompozíciós technikák között.

A hangversenyt Rimszkij-Korszakov egyik főműve, a Seherezádé című zenekari szvit zárja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását