2024. május 18. - Erik, Alexandra

Élet-Kép-Regény

Péreli Zsuzsa gobelinművész több mint három évtizedes munkásságáról ad átfogó képet az Iparművészeti Múzeum új kiállítása, amelyen a művész 155 alkotását láthatja csütörtöktől a nagyközönség. A tárlatot szerdán maga a művész mutatta be a múzeum főigazgató
2008. május 21. szerda 20:36 - Hírextra

Koncz Erika főigazgató-helyettes elmondta, hogy hosszú ideje tervezik már az anyag bemutatását: a 155 alkotás három esztendei, igen alapos előkészítés után került a paravánokra, s a megnyitóra elkészült egy reprezentatív kiállítási katalógus is a Kogart Kortárs Művészeti Központ finanszírozásában.

Hogy valóban életmű-kiállításról van szó, azt a korszakokra bontott megjelenítés is jelzi: L. Nagy Katalin kurátor egy az 1960-as évek elejéről származó önarcképpel indítja az Élet-Kép-Regény címet viselő tárlatot. Az első táblákon pasztellképek - családi portrék - találhatók, amelyek tanúsítják, hogy Péreli Zsuzsa festőnek készült, csak később tért át a "fonallal festésre".

Bár elsősorban gobelinművészként ismert, Péreli Zsuzsa többféle technikát is használ: nemcsak sző, varr is képeket, parányi grafitrajzokon készít tanulmányt a textiltervekhez. Témaválasztása is sokféle: a falusi élet, a színház, a budapesti építészeti értékek, a közel- és régmúlt egyaránt foglalkoztatja.

Mint azt a művész elmondta, pályája kezdetén reggeltől estig, amíg csak természetes fény volt, ült a szövőszéke előtt, amelyről "gyakran műtétileg kellett leválasztani". Ma már nem tölti az egész napot a szövéssel, varrással. Az alapanyagok, a megfelelő színű és minőségű selymek és gyapjúk beszerzése is időt igényel - hangsúlyozta Péreli Zsuzsa.

A nagyszabású tárlat, amely részben a múzeum saját gyűjteményében őrzött, részben más hazai köz-, és magángyűjteményekből kölcsönzött alkotásokat vonultat fel, szeptember 14-ig látható az Iparművészeti Múzeumban.

A kiállításhoz kapcsolódóan több múzeumpedagógiai foglalkozást szerveznek, és néhány személyes tárlatvezetésre, valamint beszélgetésre sikerült megnyerniük magát a művészt is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását