2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Délután eldőlhet

A sokadik végső határidő lejárta után sem tudni, sikerül-e megegyezniük a romániai magyar pártoknak az őszi parlamenti választásokon való közös részvételről.Megint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség térfelére került a labda abban az egyezkedési sorozat
2008. augusztus 1. péntek 16:20 - Hírextra
Szász Jenő, az MPP elnöke ugyanis ma reggel levélben közölte, hogy nem tartja kielégítőnek az RMDSZ által felajánlott két parlamenti mandátumot, a helyhatósági választásokon elért eredmények alapján ugyanis hat járna, közülük négy a székelyföldi megyékből.

A mandátumok száma körüli vita akkor kezdődött a két párt között, amikor a polgári párt elfogadta Markó Béla ajánlatát, hogy az RMDSZ jele alatti belső koalícióban állítsanak jelölteket az őszi parlamenti választásokra. Az ajánlatban az is szerepelt, hogy a mandátumokon a júniusi önkormányzati választás eredményei arányában osztoznak.

A parlamenti választásokat azonban Romániában, első ízben szervezik meg egyéni választókerületes rendszerben - így nem lehet pontosan tudni, hogy hány mandátumon is kell osztozkodniuk a magyar pártoknak.

Az RMDSZ csak a biztos befutóhelyekből számolta ki az MPP-nek járó mandátumszámot, és csak egy Kovászna, valamint egy Hargita megyei képviselői körzetet ajánlott fel.

A polgáriak viszont azzal érvelnek, hogy az egyéni választókerületes rendszer is biztosítja az arányos képviseletet, így a jelenlegi 32 fős parlamenti frakcióból kell visszaszámolni az őket megillető helyeket.

A vita várhatóan még ma eldől. Délutánra ugyanis Markó Béla összehívta az RMDSZ állandó tanácsát.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását