2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Rajk fivérekről szóló kötetet méltatott a Süddeutsche Zeitung

Egy angol szerzőnek a Rajk fivérekről szóló, magyarul már tavaly megjelent kötetét méltatta a Süddeutsche Zeitung német napilap keddi számában. A recenzió apropója, hogy Duncan Shielsnek, a Reuters hírügynökség tavalyelőtt elhunyt volt budapesti tudósítój
2008. augusztus 12. kedd 10:16 - Hírextra

A műbíráló Kathrin Lauer megemlíti, hogy az angol szerző a - szerte Európa szétszóródott - Rajk család számos tagjával készített interjút. Még egy szakmabelieknek is fejtörést okozó rejtélyt is megoldott: kiderítette, Rajk László 1949-ben miért adta meg rosszul a születési idejét a rádióban élőben beolvasott beismerő vallomásában, amelyet kínzással kényszerítettek ki tőle. Kódolt üzenetet küldött a családtagoknak arra vonatkozóan, hogy az egész beismerés valótlan, mint a születési dátum.

A brit szerző aprólékos kutatásába mindössze egyetlen hiba csúszott, írta a Süddeutsche Zeitung: Shiels igaznak hitte azt a legendát, amely szerint Rajk László röviddel a kivégzése előtt felkiáltott volna, "Nem erről volt szó, elvtársak", minthogy megkínzói szabadságot ígértek neki annak fejében, hogy beismerő vallomást tesz. A mondat valójában nem Rajk szájából hangzott el, hanem egy vele együtt halálraítélt másik politikai fogolytól származik.

A hiba a magyar kiadásban - amelyet Varga László történész lektorált - nem is szerepel, a német nyelvű változatból azonban "bosszantó módon" nem került ki - írta Kathrin Lauer, azzal zárva cikkét, hogy ha Rajk László utolsó szavait idézve tévedett is, Duncan Shiels legjobb tudása szerint írta meg könyvét, s szándékosan soha nem írt volna le valótlanságot.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását