2024. május 20. - Bernát, Felícia

Oscar-díjas hadsereg

Az amerikai hadsereg rég elveszettnek hitt Oscar-díja Hollywood segítségének hála visszakapta az őt megillető rangot. Az Amerikai Filmakadémia elnöke, Sid Ganis vetítéssel egybekötött ünnepség keretében adta át a kalandos múltra visszatekintő aranyszobroc
2008. szeptember 7. vasárnap 20:46 - Hírextra
1942-ben, a japánok Pearl Harbor ellen intézett támadását követően a magyar származású filmrendező, Frank Capra belépett a hadseregbe, ahol a Tudd meg végre, mi történt! című filmsorozat elkészítésére kérték fel. A többszörös Oscar-díjas Capra őrnagy, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint Az élet csodaszép, az Ez történt egy éjszaka és a Becsületből elégtelen, felsőbb utasításra készítette el A háború előjátéka című dokumentumfilmet.

Alkotásától George C. Marshall vezérkari főnök (a későbbi Marshall-terv elindítója) annyira el volt ragadtatva, hogy ragaszkodott hozzá: mutassák azt meg az elnöknek is. Franklin Delano Rooseveltet szintén lenyűgözte Capra munkája, amelyet ennek ellenére egy ideig csak laktanyákban vetítettek és csak később került a filmszínházak műsorára.

A film, mely Sid Ganis szerint hatvan évvel elkészülte után is a világ legjobb dokumentumfilmjei közé sorolható, 1942-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart. A díjat nem Caprának, hanem a hadsereg Gyalogsági Különleges Erőinek ítélték, díjként azonban a háború okozta fémhiány okán nem aranyszobrot, hanem egy gipszből készült plakettet vehettek csak át.

Később a hadsereg kapott egy valódi Oscar-díjat is, amely a hetvenes években, a tárolására szolgáló központ bezárásakor eltűnt. A szobrocska több mint 30 évvel később, idén került csak ismét elő, méghozzá a Christie's aukciós ház egyik árverésén. Miután a kalapács alá került Oscarról megállapították, hogy az a Háború előjátékáért odaítélt díj, a filmakadémia értesítette a hadsereget, amely igényt tartott a díjra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását