2024. május 19. - Ivó, Milán

XX. századi „dinó” - videóval

31 évvel ezelőtt halt meg autóbalesetben Marc Bolan, a T. Rex zenekar frontembere. Három klippel állítunk emléket a zenésznek, azoknak is, akik tudják, hogy milyen számokkal örvendeztette meg a „dinó” a zenerajongókat, és azoknak is, akik csak
2008. szeptember 16. kedd 14:55 - paulson
Marc Bolan együttese, az eredetileg Tyrannosaurus rex név alatt futó, aztán talán a rajongó kiejtési nehézségein megenyhülően később már T. Rexként működő zenekar munkásságából e három dal garantálja, hogy sohase felejtsük el őket a rock nagyjai közé sorolni. Körülbelül a rövidüléssel egy időben következett be az a fajta stílusváltás is a zenéjükben, ami az eredetileg kéttagú hippizenkarként induló csapatból a hetvenes évek legendás glam rock együttesévé varázsolta őket.

Az 1971-es „Get it on” című daluk olyan előadókat inspirált, mint az Oasis, az AC/DC, Prince vagy éppenséggel a Rolling Stones. Lehet fülelni!







Egy évre rá, 1972-ben jelent meg a Children of the Revolution, ami a XXI. Század mozirajongóihoz már Bono és Gavin Friday verziójában jutott el, a Moulin Rouge című filmnek köszönhetően. A zenei egyenjogúság nevében egy olyan klipet választottunk, ahol egymás után elhangzik a feldolgozás, majd az eredeti. Mindenki maga dönthet, hogy melyiket részesíti előnyben.






Nem lehet kikerülni, hogy pár szót ne ejtsünk a zenekar szomorú véget ért vezetőjéről Marc Bolanról, és halálának körülményeiről. Hátborzongató például, hogy a zenész soha nem tanult meg vezetni, mivel félt, hogy kocsiban leli halálát. Steve Currie, a T. Rex basszusgitárosa szintén autóbalesetben halt meg, 1981-ben.

Szintén félelmetes, hogy Marc Bolan egy 1973-as interjúban, arra a kérdésre, hogy mi lesz vele 5 év múlva, azt válaszolta, hogy reméli, hogy akkor még életben lesz. (4 évvel később halt meg, két héttel harmincadik születésnapja előtt.)

Barátnője, Gloria Jones vezette a kocsit azon a végzetes estén. Ő is súlyos sérüléseket szenvedett. Nevét egyébként a zenerajongók máshonnan is ismerhetik: a nyolcvanas évek egyik nagy slágerének (Tainted Love) az eredeti verzióját ő énekelte.


Mi most a 20th Century Boy című T. Rex számmal zárjuk a megemlékezést. A dal egyfajta reneszánszát élte 1991-ben mikor egy farmercég választotta reklámzenének. Mellesleg a hirdetés „főszereplője” azóta napjaink egyik legnagyobb filmsztárjává nőtt ki magát. Nem másról van szó, mint Brad Pittről.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását