2024. május 13. - Szervác, Imola

Aszúszüret a Budai Várban

A Tokaj-Hegyalja Borrégió mutatkozik be október 25-én és 26-án a Budai Várban található reneszánsz pincemúzeumban. Aszúkülönlegességeket, mustokat és esszenciákat lehet majd itt kóstolni, kiváló borászok, zenészek és kézművesmesterek társaságában.
2008. október 21. kedd 07:24 - Hírextra
Hogyan kell lopózni, azaz a lopóval bánni? Miért gyógyít az aszúbor? Hogyan kell mustot kóstolni? Milyen a szüreti napszámos tál? Ezekre a kérdésekre kaphat választ az a látogató, aki ezen a két napon felkeresi a Királyi Borházat és Pincemúzeumot. Óránként pinceséta indul - tudta meg az MTI munkatársa a szervezőktől.

Ifj. Buglyó Péter kádármester szakmája fortélyairól mesél, a vásártéren pedig tokaji borok széles választékban kaphatók.

Egy csepp Tokaj címmel a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara szőlészeti tanszékének fotókiállítása látható.

Szombaton a Görömbő Kompánia zenés, táncos interaktív műsorával Mátyás király korába kalauzol el, majd a 16 órakor előadott Szüreti mese végén megtáncoltatja a közönséget.

Vasárnap A magyar bor dicsérete címmel válogatás hangzik el Krúdy Gyula, Hamvas Béla, Márai Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Lackfi János, Tarján Tamás és Csávossy György műveiből.

Október 26-n, Dömötör napján hajtották be régen az állatokat a legelőkről, megkezdődött a juhász-újév, lakoma és mulatozás kíséretében. Simon és Júda napján, azaz október 28-án pedig a már csípős, fagyos időben elkezdődött a töppedt aszúszemek szüretelése. E késői szüret világhírű gyümölcse az aszúbor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását