2024. május 14. - Bonifác

Megjelent Balassa Sándor szerzői lemeze

Három szimfonikus alkotás kapott helyet Balassa Sándor most megjelent szerzői lemezén: az Utazások Biharban, A cívisek városa és A lovagi erények dicsérete a felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában, Medveczky Ádám vezényletével hallh
2008. október 31. péntek 16:08 - Hírextra
Az Utazások Biharban tételcímei akár festmények címei is lehetnének: Útban Várad felé, Édesanyám szülőföldjén, Tanyavilág, Szalontai vásár. Mint azt a zeneszerző az MTI-nek felidézte, fiatalsága éveit az egykori Biharban (ma Hajdú-Bihar), Komádiban töltötte, ahol mélyen megérintette a falu életének szelleme. "Találkoztam azzal a tiszta magyar gondolkodással és beszéddel, amelyben nincs nyoma a városi pongyolaságnak" - hangsúlyozta Balassa Sándor.

A Hungaroton által megjelentetett CD-re az Utazások Biharban című mű mellé még két másik szimfonikus kompozíció került, A cívisek városa és A lovagi erények dicsérete - fűzte hozzá a zeneszerző, aki elárulta: A trubadúr című Verdi-opera hatására döntötte el, hogy zeneszerző lesz.
Balassa Sándor Szervánszky Endre növendékeként végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés tanszakát, majd tizenhat éven át dolgozott a Magyar Rádió zenei rendezőjeként. 1972-ben Párizsban a világ rádiótársaságainak zeneszerző-seregszemléjén az ő kompozíciója - Requiem Kassák Lajosért - bizonyult a legjobbnak, ami hazai és nemzetközi elismertséget hozott számára.

Műveket rendelt tőle többek között a Bostoni Szimfonikus Zenekar (Hívások és kiáltások), a Koussevitzky Alapítvány (Glarusi ének), az Elisabeth Sprague-Coolidge Alapítvány (Egy álmodozó naplója), valamint a BBC Szimfonikus Zenekara (Három fantázia zenekarra).

1981-től tizennégy éven át hangszerelést tanított a Zeneakadémián. A Kossuth-, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző 1996-ban Zeneakadémia Alapítvány néven közhasznú alapítványt hozott létre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és hallgatói támogatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását