2024. május 11. - Ferenc

Eredményes a csempészet visszaszorítása

Eredményesek és hatékonyak azok az intézkedések, amelyeket a vám- és pénzügyőrség tett az árucsempészet visszaszorítására az ország keleti határszakaszain - mondta Nagy János altábornagy kedden Nyíregyházán, ahol a kiemelkedő felderítési tevékenységért ne
2008. november 4. kedd 13:08 - Hírextra
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) vezetője a intézkedések közül kiemelte, hogy a korábbiaknál több mélységi ellenőrzési csoport működik a magyar-ukrán és a magyar-román határ térségében, továbbá fokozott ellenőrzést vezettek be a határállomásokon, illetve az úgynevezett zöldhatáron és a határfolyókon is.

Az ellenőrzés kiterjed a belterületre, a kereskedelmi forgalomra és minden szállítási csatornára, a közúti, vasúti, sőt a postai küldeményekre is, hogy visszaszorítsák az adózás alól kivont jövedelmi termékek illegális forgalmazását.

A pénzügyőrség tapasztalatai szerint cigarettát nagy tételben a zöldhatáron, kis mennyiségben pedig a határátkelőhelyeken csempészik be, elsősorban Ukrajna és Románia felől. Az értékesítés, illetve a továbbszállítás előtt lerakatokban tárolják a dohányárut magyar területen, majd a legkülönbözőbb módon juttatják tovább a vevőkhöz. A kereslet jelentős az ugyan gyengébb minőségű, de a legális termékeknél lényegesen olcsóbb dohánytermékek iránt, s ezt használják ki a csempészek.

A Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnoksága területén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idén eddig csaknem 23 ezer esetben derítettek fel jövedéki termékkel kapcsolatos jogsértést a fő-, illetve a határ-vámhivatalok. Az eljárások során több mint 1,5 millió doboz dohányterméket és 140 ezer liter üzemanyagot foglaltak le a csempészektől. Elkoboztak továbbá 814, szállításhoz használt járművet is.

Kupecz József százados, a regionális parancsnokság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: a lefoglalt áruk mennyisége és értéke kevesebb a korábbiaknál, ezt a eredményes felderítő munka sikerének tartják.

Nagy János altábornagy az elismerések átadásakor megemlítette, hogy a vám- és pénzügyőrség, illetve a rendőrség csempészet elleni jelenlegi együttműködési formáját természetesen tovább működtetik, s mivel nem feltételezhető változás az illegális árubehozatalban, egyúttal erősítik is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását