2024. május 13. - Szervác, Imola

Együk meg a gazdagokat! – videóval

A hét közepére igazi válsághoz illő dallal készültünk a Faith No More tolmácsolásában. Megnéztük, hogy mit mond a népi bölcsesség a pénzről. Ezen felül híres emberektől is idézünk. A cikket az Aerosmith társadalmi probléma megoldó javaslatával zárjuk.
2008. november 5. szerda 12:15 - paulson
Amióta létezik pénz, foglalkoztatja az embereket. És mint ilyen fogalom, rengeteg szájhagyomány, vagy falak útján terjedő bölcsesség is született róla, illetve vele kapcsolatban. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorravalót, még mielőtt zeneileg is belemerülnénk a válságba.

Fékezzük meg az inflációt – lopjunk!

A hatásos akció mindig igazságtalan.

Le az inflációval! Együk meg a gazdagokat!

Az idő pénz. A pénz beszél, a kutya ugat. Amelyik kutya ugat, az nem harap. Ebből következik, hogy az idő nem harap. De akkor minek van neki vasfoga?

Nem aggódom az adósságom miatt. Elég nagy ahhoz, hogy vigyázzon magára!

A mai első szám, a jobb sorsra érdemes Faith No More zenekar Midlife Crisis című dala. Azt nem is fejtegetnénk hosszasan, hogy miért került bele a „pénz zenél” témakörbe. Ezzel szemben azt igen, hogy a műfaji határokat sokszor feszegető, többszöri megújulásra képes zenekarról - akik jobbnál-jobb számokkal írták be magukat a rock történelemkönyvébe - miért csupán egy Lionel Ritchie (na jó, hivatalosan The Commodores)szám feldolgozása jut a többség eszébe. Igen, az „Easy” című, amúgy tényleg jól sikerült nótáról van szó. Csak kár, hogy emiatt néhol feledésbe merülnek az olyan dalok, mint az „Epic”, a "Falling to Pieces” vagy a "Digging The Grave". A másik vonatkozás, ami szintén beskatulyázná a zenekart, az a billentyűsükhöz (Roddy Bottum) és a „Be Agressive” című számhoz tartozik. Előbbi ugyanis a saját neméhez vonzódik, utóbbi pedig az orális szexről szól.

A mai kiválasztott dal sem arról szól, amiért kiválasztottuk. Hiszen a „krízis” főhőse a csapat énekesének állítása szerint nem más, mint Madonna. Mike Patton akkoriban (1992-ben) úgy látta, hogy az akkoriban szinte a csapból is folyó sztár kicsit kétségbeesettnek tűnik. Most vajon milyen dalt ihletne a popdíva?





Cikkünk második feléhez ismert emberek frappáns pénzzel és a gazdasági problémákkal kapcsolatos gondolatait gyűjtöttük össze.


Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon. (Seneca)

A bank ernyőt ad, amikor hét ágra süt a nap, és amikor esni kezd, visszaveszi. (Harris Joanne)

A pénz nem beszél, hanem káromkodik. (Bob Dylan)


A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is. (Woody Allen)

A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja. (Karinthy Frigyes)


Ennyi kritikus megállapítás után az Aerosmith válságkezelő dalát már meg sem kell magyarázni. A dal egy évvel fiatalabb, mint az elsőként hallható Midlife Crisis. A Mick Jaggernél is nagyobb szájú énekessel bíró csapat hatalmas sikert arató „Get a Grip” című albumának nyitódala. Tudjátok, ez volt az a nagylemez, amelynek nótáit olyan videóklipekkel népszerűsítették, amik azóta is legendásak (Livin’ on the Edge, Cryin’, Crazy, Amazing). Mindez olyan fiatal színészsztárok közreműködésével, mint Liv Tyler, Alicia Silvertone, Edward Furlong és Stephen Dorff.




Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását