2024. május 10. - Ármin, Pálma

A hallucinogén gombák betiltásáról döntöttek

December 1-től tilos lesz Hollandiában friss hallucinogén gombákat árusítani és termelésüket sem engedélyezik - jelentette be a holland egészségügyi minisztérium.
2008. november 13. csütörtök 09:20 - Hírextra
Ezzel megszűnik az országban mindenféle bódító gomba forgalmazása, mivel a szárított gombákét már korábban betiltották. A rendelet tervét már több mint egy éve bejelentette a holland nagykoalíciós kormány.

Az egészségügyi tárca nemcsak arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen fogyasztják ezeket a gombákat, hanem arra is, hogy a friss hallucinogén gombák "kiszámíthatatlan, veszélyekkel teli magatartást válthat ki" azokból, akik élnek velük.

A hágai kabinet végül nem fogadta el a gombatermelők véleményét, akik figyelmeztettek: a tilalom a feketepiacnak kedvez. A kereskedők pedig azzal érveltek, hogy a hallucinogén gombák hollandiai árusítása az elmúlt több mint 15 évben "nem okozott problémát" és ellenzik, hogy tilalmat vezessenek be "néhány incidens alapján".

2007. márciusában egy francia turistanő levetette magát Amszterdamban egy hídról, miután hallucinogén gombát evett. Mindazonáltal nem bizonyosodott be, hogy ez lett volna a közvetlen kiváltó oka cselekedetének. Más, elsősorban külföldi turistákkal történt baleseteket is felsorakoztattak a tilalmak hívei, de az esetek többségében a sérültek a gomba mellett alkoholt is fogyasztottak, annak ellenére, hogy a kettő együttes veszélyére a gombakereskedők rendszeresen felhívták a vásárlók figyelmét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását