2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ellopták egy milliomos koporsóját és tetemét

Ismeretlen tettesek ellopták egy két éve elhunyt osztrák-német milliárdos, Friedrich Karl Flick koporsóját a karintiai Veldenből, benne a tetemmel.
2008. november 19. szerda 16:50 - Hírextra
Az osztrák rendőrség szerdai bejelentése szerint a sírhelyet valószínűleg még a hét végén meggyalázták, és a gránitkövön látható néhány karcoláson kívül semmi nyom nem maradt az elkövetők után. A tett indítéka egyelőre nem ismert.

Az iparmágnás, akit neve rövidítése alapján FKF-nek becéztek, 2006 októberében, hosszú betegség után halt meg a Wörthi-tó téli partján álló, valóságos erődítménnyé átalakított családi luxusvillában. Öt-hat milliárd eurósra becsült vagyonát négy gyereke között osztotta szét.

A családi vállalatbirodalom alapjait Adolf Hitler egykori fegyvergyárosa, Friedrich Flick - FKF apja - rakta le. A háború után az amerikaiak hét év börtönbüntetésre ítélték. Idő előtti szabadulását követően a megmaradt vagyonból ismét óriáscéget létesített, és a világ egyik leggazdagabb embereként hunyt el 1972-ben. Halála után FKF vette át a düsseldorfi konszern irányítását, és hatalmassá fejlesztette azt: a hozzá tartozó cégek a páncélosoktól a papírtörölközőn keresztül a fürdőkádig számtalan árucikket termeltek.

A nagyiparos 1990-ben harmadszor is házasságot kötött, és feleségül vette a nála 30 évvel fiatalabb osztrák Ingrid Raggert. A család - mindenekelőtt adózási szempontok miatt - a 90-es évek közepén települt át Ausztriába. Flick egyébként 1958 óta rendelkezett osztrák állampolgársággal.

Neve összefonódott a második világháború utáni legnagyobb németországi pártpénzelési botránnyal. A vizsgálatok kiderítették, hogy 1969 és 1980 között cégeitől mintegy 25 millió márkát juttattak a Bundestagban képviselt valamennyi pártnak. A botrány miatt 1984-ben lemondásra kényszerült Otto Graf Lambsdorf gazdasági miniszter. Bár Eberhard von Brauchitschot, a konszern menedzserét kétéves börtönre ítélték, a vizsgálatok nem tudták bizonyítani a politikai pénzzel való befolyásolásának a vádját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását