2024. május 13. - Szervác, Imola

Divat válság idején

A biztonság és a védettség iránti vágy megmutatkozik a divat és az életstílus területén is - állítja a világ egyik legtekintélyesebb divatipari szaklapjának főszerkesztője, Peter Paul Polte.
2008. december 23. kedd 07:04 - Hírextra
A gazdasági válság idején mindez a divatban közvetlenül - például a puha, biztonságot nyújtó anyagok használatával - és közvetve is megmutatkozik, a "vissza a természetbe!" jelszóval, keveredve a XXI. század olyan kihívásaival, mint az egészségtudatos táplálkozás vagy a klímaválság.

Mindez azt is jelenti, hogy vissza kell térni a régi erényekhez - idézi a német Textilwirtschaft folyóirat főszerkesztőjének szavait a Divat és Marketing című szaklap. A megbízható minőség fontosabb lesz, mint valaha. (Ez persze ellentmond annak hogy minden évben kétszer is új kollekciókat mutatnak be a divatházak - mert ha minden évekig hordható lesz, ugyan ki vesz állandóan új ruhát?)

Aligha lesznek eladhatók a csupán felszínes hatásvadászatra építő termékek - állítja a szakember.
Ugyanakkor ezzel ellentétes irányzatok is érezhetők. A városlakók ruházkodásában mostanában megmutatkozik a természet szeretete. Rousseau nyomában - ezt a szlogent alkalmazzák sokan, és nemcsak gondolatban.

Felbukkannak például eddig nem használt minta- és színkompozíciók is. Egy férfimellény mintáját csupa-csupa mogyoró alkotja, igaz, ez csak alaposabb szemrevételezés után derül ki - messziről pöttyösnek hat. Jellemző az is, hogy a bézs-mogyoró színekhez lilás nyakkendőt választ a modell stylistja. A természetesség ezúttal valóban a természetről szól, erre utalnak az ásványi árnyalatok, a földtónusok és a minőségi gyapjúk.

A különféle - sokszor áttetsző - rétegekkel való játék is kedvelt lesz, igaz elsősorban a fiatalok körében. Reneszánszát élheti a harmincas évek kedvelt elegáns kelméje, a sifon.

Az új keresése közben a "páratlan párosok" is feltűnnek: például egy rövid ujjú fehér szőrmedzseki kockás lezser blúzzal és mélyre szabott ülepű nadrággal - merészebb manökenalkatúaknak.
A markáns díszítések maradnak, a bizsuk imádata egyelőre nem csitul, a nagy bojtok és színes "drágakövek" mint övcsat-díszek ugyancsak megjelennek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását