2024. május 16. - Mózes, Botond

Fél év alatt 40 kilótól szabadult meg

Másfél év alatt 40 kilót fogyott saját módszerével Bányai Gyöngyi. Azért határozott a drasztikus fogyókúra mellett, mert már annyira túlsúlyos volt, hogy komolyabban rosszul lett, és orvosa az életmódváltást javasolta.
2009. január 21. szerda 13:30 - Hírextra
Egész életében hízékony volt a tanárnő, de nyáron mindig sikerült leadnia, azt a felesleges plusz 10 kilót, viszont az utóbbi években a tanév kezdetével a másfélszeresét mindig visszahízta. Így történt meg, hogy 49 évesen 120 kilós volt, és ennek köszönhetően egyszer komolyabban rosszul is lett, az orvosa szerint a rengeteg felesleges kiló miatt.

A két gyermekes családanya több diétát is kipróbált, majd ezeket kombinálta, melynek lényege nem a mozgáson és a táplálkozáson van, hanem abban, hogy önmagára figyeljen az ember. Ez a pszichowellnes lényege, először lélekben kell tisztázni, hogy le akarunk fogyni, s majd utána lehet a testet is rávenni a változásra.

Gyöngyi szerint az a baj a túlsúlyos emberekkel, hogy már látni sem bírják magukat, pedig ez nem betegség, hanem tünet, nyilatkozta a Borsnak. A túlsúly csak jelzi, hogy a szervezetünk káros hatásoknak van kitéve, amiket ajánlatos elhagyni, változtatni kell az életmódunkon. Nem szabad össze-vissza enni, de emellett nem kell, lemondana a jó ételekről sem.

Az első lépés

Először végig kell gondolni, hogy az ember mitől is hízott meg. Édesanyja is kerekded volt, és amikor Gyöngyi leszokott a dohányzásról, cigi helyett ételhez nyúlt. Ezért talpmasszőre azt javasolta, hogy naponta háromszor étkezzen. Nem hitte volna, hogy a sok rohanás mellett lesz ideje egyáltalán háromszor is ennie, de rádöbbent, hogy ennél sokkal többször szokott ételhez nyúlni.

Nem akarta a kalóriákat számolni, ezért az étkezések számának a korlátozását, egy 90 napos diétával ötvözte. Így nem kellett sem számolnia, és arra sem volt szükség, hogy lemondjon a kedvenc ételeiről.

A 90 napos diéta négynapos ciklusokra épül, melynek lényege, hogy elválasztja a fehérjét és a szénhidrátot, emellett külön gyümölcsnapot is tartalmaz.

Gyöngyi kedvence a rántott szelet sült krumplival, ennek a párosításnak búcsút kellett mondani, viszont egyikről sem kellett lemondania. Egyik nap rántott húst evett salátával, másnap pedig sült krumpli savanyúsággal került a tányérra.

Apránként kell változtatni. Hagyni kell, hogy a szervezet hozzászokjon a diétához, és életmódváltáshoz. Másfél év alatt 40 kilót adott le, de többet már nem szeretne fogyni, jól érzi magát a bőrében, nyilatkozta Gyöngyi. Sokan arra számítottak a faluban, hogy majd rosszul lesz a drasztikusnak látszó fogyás miatt, de semmi problémája sem volt a másfél év alatt. Nem csak magán segített, hanem saját fián is. Összeírta módszereit, így fiának 20 kilótól sikerült megszabadulnia.

Könnyű fogyni, csak akarni kell

Az eddigi rekorder a fogyás terén egy amerikai fiatalember, David Smith, aki két év alatt 200 kilótól szabadult meg. Egész életében kövér volt, minden nap hamburgert, sült krumplit és pizzát evett, 10 liter kólával megspékelve, de egy súlyos szívritmuszavar miatt kórházba került. Orvosai tanácsolták, hogy kezdjen bele egy fogyókúrába, amit nagyon is komolyan vett kemény két éven keresztül. Addig folytatta, mígnem lefogyott 80 kilóra. Bőrét viszont nagyon megviselte ez a drasztikus súlyveszteség, ezért plasztikai műtéttel kellett helyre állítani.

Dr. Pados Gyula, a Táplálkozási Fórum elnöke szerint orvosi segítség mellett az emberek nagy része még 6 hónap után is tartja a diétát, de ha nincsen meg ez a segítség, akkor csupán csak 5%-uk sikeres. Az elhízás terjed a világban, s ezt megakadályozni csak is életmódváltással lehet.

Vezethetünk diétás naplót, ami szembesíti az embert az eredményeivel, vagy megingásaival. Hetente fél kilót egészséges leadni, és ezt Gyöngyi be is tartotta. A fogyás viszont mindenképp lelki előkészületeket igényel, ha eredményesek szeretnénk lenni.

Célszerű kitűzni egy reális célt, hogy mennyit szeretnék leadni, egy bizonyos idő alatt, s ehhez kéne magunkat tartani. Ha, nagyon nem megy a fogyás fordulhatunk pszichológushoz is, de az is elég, ha az ember mellett van valaki, aki ügyel arra, hogy mit evett aznap, és mennyit mozgott.

Gyöngyinek sikerült az, ami sokaknak lehetetlennek tűnik, 40 kilótól szabadult meg 6 hónap alatt. Mindenkit csak bíztatni tud a pszichowellnes kipróbálására, mert annak hatékony módszere megkérdőjelezhetetlen.
Forrás: Bors
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását