2024. május 20. - Bernát, Felícia

A népi gyógymód és a gyilkosságsorozat

A tanzániai hivatalos szervek visszavonták a népi gyógyítók működés engedélyét, hogy a hiedelem szerint boszorkányságra használható albínók elleni gyilkosságsorozatnak véget vessenek - jelentette be a helyi média.
2009. január 25. vasárnap 18:37 - Hírextra
A lépésre néhány nappal a legutóbbi emberölés után került sor. Ekkor az észak-nyugati Mwanza környékén egy isten háta mögötti területen, ahol a régi babonák még igen elevenek, meggyilkoltak egy albínót. Ezzel immár 40-re emelkedett az elmaradott hitvilág áldozatainak száma 2007 közepe óta.

Érdekvédelmi szervezetek és a rendőrség adatai szerint az albínókra vadászó orgyilkosok a tetemek részeit - hajat, bőrt, végtagokat, nemi szerveket - "boszorkánydoktoroknak" adják el jó pénzért.
"Ezek a gyógyítók hazugok. Ha tényleg lenne valamihez tehetségük, akkor sok betegség már alig fertőzné az embereket. Ezzel szemben számos kór egyre nagyobb számban szedi áldozatait, ez pedig további albínógyilkosságokra ösztönöz" - idézte a Citizen című napilap Mizengo Pinda miniszterelnök szavait.

Az albinizmus genetikai rendellenesség, amely miatt a bőr, a szőrzet és a szem nem tartalmaz színező pigmenteket, ezért az albínók bőre és szeme érzékeny, nem tud védekezni a káros napsugárzás ellen.

A tanzániai hatóságok már 90, a babonás gyilkosságokkal kapcsolatba hozható személyt tartóztattak le az utóbbi hónapokban - köztük négy rendőrt is. A negyvenmilliós országban a becslések szerint 200 ezer albínó él, de az erőszak még a szomszédos országokra - Burundira és Kenyára - is átterjedt az elmúlt év során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását