2024. május 16. - Mózes, Botond

A lerakódott koleszterin felszabadítható

Felszabadítja a sejtek belsejében elraktározott káros koleszterint egy vegyület, amelyet egerekben azonosítottak amerikai kutatók.A megállapítás, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közöltek, megnyitja az utat egy genetikai
2009. január 27. kedd 18:35 - Hírextra
Ennél az örökletes zavarnál - az úgynevezett NP-C betegségnél - a test szerveiben abnormálisan magas a koleszterinszint. A sejtekben felhalmozódó koleszterin májbetegséghez, szellemi leépüléshez, neurodegenerációhoz vezet.

A kór általában 15 éves kor alatt jelentkezik, a legtöbb páciens 20 éves kora előtt meghal, de sok tíz év alatti áldozat is van. Az NP-C felnőtt formája, mely az összes eset mintegy tizedét teszi ki, főként idegi és pszichológia tünetekben nyilvánul meg.

"Kimutattuk, hogy a vegyület alkalmazását követően a sejtekben elraktározott hatalmas mennyiségű koleszterin hirtelen felszabadult, és normálisan feldolgozódott" - mondta John Dietschy, a tanulmány vezető szerzője, a Texas Southwestern Egyetem munkatársa. A kutatók az NP-C betegség egérmodelljébe injektálták a Cyclo névvel jelzett vegyületet: a koleszterin anyagcseréje az egészséges egerekéhez hasonlóan kezdett működni. A kezelés után 49 nappal a Cyclót kapott egerek szöveteiben még mindig lényegesen kisebb koleszterinszintet mértek, mint azokban az egerekben, amelyek nem a terápiás csoportban voltak.

Dietschy azonban hangsúlyozta, hogy eredményeik nem jelentik az emberi NP-C gyógyítását. "Nem tudjuk még, mi történik molekuláris szinten, de az világos, hogy ez a vegyület valamiképpen legyőzi a genetikai hibát, amely az embereknél a koleszterin felhalmozódását okozza" - mondta a kutatóorvos.
A további kísérletekben meghatározzák a vegyület terápiához szükséges koncentrációját, hatásának időtartamát, valamint azt, hogy mennyivel növekszik a kezelt állatok élethossza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását