2024. május 17. - Paszkál

Cseh kulturális folyóirat a magyar irodalomról

Kiemelt és bő terjedelemben foglakozik a kortárs magyar irodalommal az A2 című, Prágában kéthetente megjelenő népszerű cseh kulturális folyóirat legújabb, most megjelent harmadik száma.
2009. február 5. csütörtök 17:10 - Hírextra
A magyar irodalom tavalyi termését elemző cikk szerzője, Jarmila Krenková hungarológus kiemeli: "magyar irodalom" helyett helyesebb "magyarul írt irodalom" kifejezést használni, az előbbivel ugyanis szerinte "a következetlen és egymást kizáró állítások vékony jegére lépünk".

Állandóan olyan fogalmakat kellene használni, mint például Magyarország, történelmi Magyarország, Osztrák-Magyar Monarchia, közép-európai térség, közép-európai irodalom. Tudni kell, hogy az eligazodás az úgynevezett közép-európai kontextusban nagyon csalóka és sok esetben fatális - olvasható egyebek között a cikkben.

A cseh szerző szerint 2008 a magyar irodalom szempontjából jó év volt. A lapban beszélgetés olvasható az erdélyi származású Bodor Ádámmal Erdélyről, valamint az erdélyi és a magyarországi irodalom közti eltérésekről és hasonlóságokról.

A szintén erdélyi származású Nagy Koppány Zsolt és Dragomán György műveiből Jirí Zeman és Katerina Horváthová fiatal cseh műfordítók fordítottak le egy-egy részletet.

Az utóbbi időben csehül megjelent magyar irodalmi művek - egyebek között Darvasi László, Farkas Péter, Krasznahorkai László, Márai Sándor, Illyés Gyula - hosszabb-rövidebb méltatásán, bemutatásán kívül a cseh olvasók egy kétoldalas képes összeállításban megismerkedhetnek a mai és a régebbi magyar könyvillusztrátorok munkájával is.

Az A2 cseh kulturális folyóirat "magyar" számát élénk érdeklődés mellett szerdán este a Prágai Magyar Kulturális Központban is bemutatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását