2024. május 18. - Erik, Alexandra

A drog rossz, értem?

A marihuána szívása akár hetven százalékkal is megnövelheti a férfiak hererákjának kockázatát, állítja egy hétfőn megjelent tanulmány. A Fred Hutchinson Rákkutató Központ által a Cancer folyóirat honlapján közzétett jelentés fokozott rizikót mutatott ki a
2009. február 11. szerda 09:20 - Hírextra
369 olyan 18 és 44 év közötti férfit kérdeztek ki, akiknél felállították a betegség diagnózisát és azt találták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer vagy serdülőkoruk óta rendszeresen szívnak füvet, kétszer akkora a daganat kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik sosem fogyasztottak marihuánát.

„A mi tanulmányunk nem az első, amely azt sugallja, hogy egy férfi életvitele vagy környezete kockázati tényező lehet a hererák szempontjából, ám ez az első, amely a marihuánahasználatot vizsgálta” – mondta el Stephen Schwartz epidemiológus, a jelentés egyik vezető szerzője.

Schwartz és munkatársai azt találták, hogy azoknál, akik a diagnózis felállítása idején marihuánát fogyasztottak, 70 százalékkal volt magasabb a hererák legagresszívabb formájának kockázata. Bár a betegség ritka és gyakran gyógyítható, a hererák leggyakoribb formáinak előfordulása 3 százalékról 6 százalékra emelkedett a nyugati világban az 1950-es évek óta, azóta, hogy a marihuána fogyasztása elterjedt a világon.

A kutatók úgy gondolják, a hosszútávú marihuánafogyasztásnak többféle hatása is van az ivarszervekre, így a sperma minőségének csökkenésére is – ezt szintén összefüggésbe hozták a hererák kialakulásával. A hererák a Mayo Klinika szerint a 15 és 34 év közötti amerikai férfiak leggyakrabban előforduló daganattípusa.
Forrás: Medipress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását